Örgüt yöneticilerinin kişilik özelliklerinin örgüt başarısına etkisi: Gaziantep'teki okullarda bir uygulama
The effect of the personality characteristics of the managers in the organization to the success of the organization: An application in the schools in Gaziantep
- Tez No: 385850
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yöneticilerin kişilik özellikleri, örgüt başarısı, Personality characteristics of the managers, organization success
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; yöneticilerin kişilik özelliklerinin örgüt başarısına etkisini tespit etmektir. Bu kapsamda öncelikle çalışmanın teorik altyapısı oluşturan kişilik özellikleri, literatür taranarak geniş bir şekilde açıklanmıştır. Sonra Gaziantep'teki 40 orta ve lise düzeyindeki okuldaki 117 müdür ve müdür yardımcılarının üzerinde anket tekniği kullanılarak, yöneticilerin kişilik özellikleri ile örgüt başarısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen araştırma bulgularına göre; yöneticilerin düşünce tarzına ait kişilik özelliklerinden yapı faktör ile örgüt başarısı arasında, duygu ve ruh hali kişilik özelliklerinden enerji faktör ile okul başarısı arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında elde edilen verilere göre özel okulların devlet okullarından daha başarılı ve daha sosyal olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effect of the personality characteristics of the managers to the success of the organization. In this scope first of all, personality characteristics that create the technical infrastructure of the study are defined widely by searching literature. By making a questionnaire to the 117 managers and assistant managers in the secondary schools and high schools in Gaziantep, the correlation between personality characteristics of the managers and the success of the organization is analyzed. According to the findings; a positive correlation has been determined between structure factor - one of the personality characteristics that belongsmentality of the managers- and organization success, energy factor - one of the emotion mood personality characteristics- and school success. Also, according to the findings got in the scope of the study, it has been determined that the private schools are more successful and more social than the public schools.