Savunma harcamalarının ekonomik etkilerinin farklı gelir düzeyindeki ülkeler için karşılaştırılması: Panel veri analizi
The comparison for the economic effects of defense expenditures on different income countries: Panel data analysis
  1. Tez No: 385852
  2. Yazar: MEHMET AKİF DESTEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN BEKMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Defense Expenditures, Externality, Panel Data Analysis, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Savunma harcamalarının ekonomik aktiviteler üzerindeki etkilerine yönelik farklı görüşler mevcuttur. Neo-Klasik yaklaşım, savunma harcamalarının daha verimli alanlardaki yatırımlar üzerinde dışlama etkisi göstererek ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilediği görüşünü savunmaktadır. Askeri Keynesyen yaklaşım ise savunma harcamalarının ekonomide teknolojik ikincil etki oluşturarak ve diğer sektörlere pozitif dışsallıklar sağlayarak ülke ekonomilerini olumlu yönde etkilediğini savunmaktadır. Bu çalışmada öncelikle savunma harcamaları ve diğer kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenerek, iki harcama türü arasındaki verimlilik farkının araştırılması amaçlanmıştır. Daha sonra savunma harcamalarının hangi faktörlere bağlı olarak değiştiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Analizlere dahil edilen ülkeler, Dünya Bankası Atlas Metoduna bağlı olarak gelir gruplarına göre sınıflandırılarak, savunma harcamalarına yönelik çıkarımların ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre yapılması hedeflenmiştir. Bu çalışma dört temel bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde savunma harcamalarının ekonomi üzerindeki etkilerine ve savunma harcamalarının belirleyenlerine yönelik teorik bilgiler verilmiş ve literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde Dünya'da ve Türkiye'de savunma harcamalarının ulaştığı boyutlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, analizlerde kullanılan Panel Veri Regresyon Yöntemi ve Panel Eşbütünleşme Testleri tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde ise savunma harcamalarının büyüme üzerindeki etkilerine ve savunma harcamalarını belirleyen faktörlere yönelik bulgular tartışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, savunma harcamaları ekonomiyi ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle ters orantılı biçimde tüm ülke gruplarında pozitif yönde etkilemektedir. Ayrıca diğer kamu harcamalarının savunma harcamalarına göre daha verimli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelime: Savunma Harcamaları, Dışsallık, Panel Veri Yöntemi,Türkiye
Özet (Çeviri)
There are different approaches explaining the affects of defense expenditures on the economic activities. Neoclassical Approach argues that defense expenditures adversely effect the countries' economy by creating crowding-out affects on more efficient investments. However, Military Keynesian Approach argues that defense expenditures provide positive externalities on the other sectors by creating technological spin-off affects. In this study, it is aimed to investigate the productivity differences between defense expenditures and the other public expenditures. This study also aims to investigate the determinants of defense expenditure by examining the nature of these two type of expenditures. Additionally, it is intended to make more efficient inferences about selected countries by income groups and development levels given by World Bank. This study consists of four main parts. The first part gives theoretical information about the impact of defense expenditures on the economic growth and the determinants of defense expenditures. In the second part, the extent of defense expenditures has been given for the World and Turkey. In the third part, the methods used in the analysis, (Panel Data Regression Method and Panel Cointegration Method) have been introduced. In the fourth part, the results of the analyses have been discussed in a detailed way. The results indicated that, the defense expenditures have positive influence on the economic growth for all country groups, but have inversely proportional to the development level of the countries. It is also concluded that the other public expenditures have more efficient than defense expenditures on economic activities.