Yazılı yerel basın'da LGBTT temsili: Gaziantep örneği (2009-20014)
The representation of LGBTT in local press: The example of Gaziantep (2000-2014)
  1. Tez No: 385862
  2. Yazar: FATMA YENMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT USTAKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Medya, Söylem, Temsil, Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelim, LGBTT, Homoseksüellik, Media, Discourse, Representation, Gender Maintreaming, Sexual Orientation, LGBTT, Homosexualism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Çalışmanın temel amacı, LGBTT bireylerin yerel basında nasıl temsil edildiklerini eleştirel söylem çözümlemesi yöntemi ile saptamaya çalışmaktır. Bu tez çalışmasının yapılması için, Gaziantep Yazılı Yerel Basın'dan Sabah, Hâkimiyet, Ekspres, Gaziantep27, Olay ve Telgraf Gazeteleri seçilmiş ve bu gazetelerde LGBTT bireylerin nasıl temsil edildikleri incelenmiştir. Çalışma için incelenmiş olan haberlerin 2009 ve 2014 yılları arasında yayınlanmış olması, doğrudan ve dolaylı (farklı başlıklar altında çeşitli konularla ilişkilendirilerek yer verilmiş) olarak LGBTT bireylerini konu almış olması temel kıstaslardır. Belirlenen bu süre içerisinde yayınlanan tüm haberler incelenmiştir. Çalışma kapsamında medya ve işlevi nedir, söylem, nefret söylemi ve medyada nefret söylemi nasıl üretilmektedir, temsil, medyada temsil ve medyada azınlık gruplar genelinde LGBTT bireyler özelinde, nasıl temsil edildiği, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim nedir gibi sorulara cevap verilmektedir. Öncelikli olarak belirlenen kıstaslar doğrultusunda gazetelerde yer alan haberlerin taranması sonucu elde edilen mevcut haberler, ayrıntılı olarak eleştirel söylem çözümlemesi yöntemi ile incelenmiş ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Basic purpose of my thesis is trying to determine how LGBTT individuals were represent in the local press. For these i used the method of critical discourse analysis. For this theses i used the local press of Gaziantep. The newspapers are: Sabah, Hâkimiyet, Ekspress, Gaziantep 27, Olay and Telgraf. The basic criteria was investigating articals which were published between 2009-2014 and must be taken the subject directly or undirectly. In this time, all published news were investigated in this thesis which answered many questions: What is the media and its fonction? How the discourse arose? How does the hate discourse were produced in the media? How were the minority groups and LGBTT individuals were represented in the local press? After collecting the the results throught scanning the local press, it was analysed by scrutining detailed critical discourse analysis.