Psikolojik yıldırma ve örgütsel adaletsizliğin çalışanların stres ve performansına etkisi üzerine bir araştırma
A research on the impact of mobbing and corporate injustice on the stress and performance of employees
- Tez No: 385866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırma, Örgütsel Adaletsizlik, İş Stresi, Çalışan Performansı, Mobbing, Organizational İnjustice, Job Stress, Employee Performance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, uygulama alanına giren işletme çalışanlarındaki iş stresi ve çalışan performansı ile psikolojik yıldırma ve örgütsel adaletsizlik arasında anlamlı bir ilişkinin var olup olmadığının tespit edilmesidir. Araştırma Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren bir firmada farklı hiyerarşik düzeylerde çalışan bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde psikolojik yıldırma konusuna genel bir çerçeve oluşturularak; psikolojik yıldırmanın tanımı ve tarihçesi, davranışları, aşamaları, dereceleri, türleri, nedenleri, sonuçları ve başa çıkma yöntemleri incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, örgütsel adalet kavramı incelenerek; örgüt ve adaletin tanımı ve boyutları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde, stres ve iş stresinin tanımı, belirtileri, sonuçları, kaynakları ve başa çıkma yolları üzerinde durulmuştur. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise çalışan performansının tanımı ve kapsamı, özellikleri ve çalışan performansına etki eden temel unsurlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise anket verileri analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularında, çalışanların genel olarak psikolojik yıldırma davranışlarına maruz kalmadıkları gözlenmiştir. İşyerinde psikolojik yıldırma ve örgütsel adaletsizlik iş stresini anlamlı bir şekilde etkilerken, çalışan performansını etkilemedikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to identify whether a significant relationship between organizational injustice and mobbing among employees from businesses within the field of application exist or not. The research is conducted on individuals that work in various hierarchy in a company which operates at the automotive supply industry in Gebze Organized Industrial Site (GOSB). In the first chapter of the study, a broad frame about mobbing is constructed; the definition and history mobbing, its behaviors, stages, degrees, types, reasons, consequences and coping methods are investigated. In the second chapter, the notion of organizational justice is investigated and descriptions of organization and justice and their scope are discussed. In the third chapter, the definition of stress and job stress, their indications, consequences, origins and coping methods are discussed. In the fourth chapter, the definition, scope and properties of employee performance and the main factors that affect employee performance are discussed. In the final chapter, the survey results are analyzed. In the conclusions of the research, it is observed that generally employees are not exposed to mobbing. It is concluded that while mobbing and organizational injustice affect job stress significantly, they do not affect employee performance.