İlkokul yöneticilerinin zaman yönetimi hakkındaki görüşlerinin incelenmesi
The investigation of primary school administrators' wiews about the time management
  1. Tez No: 385917
  2. Yazar: İSRAFİL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman, Zaman Yönetimi, İlkokul Yöneticileri, Time, Time Management, Primary School Administrators
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mevlana Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma ilkokul yöneticilerinin, eğitim durumu, okul yöneticiliğindeki görevleri, kıdem, zamanı iyi değerlendirme ile ilgili yayın okuma düzeyi ve eğitim-öğretimle ilgili görevleri yerine getirmek için yeterli zamana sahip olup olmama değişkenlerine göre zaman yönetimi konusundaki görüşlerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla resmi ilkokullarda görev yapan okul yöneticilerinin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Konya il merkezinde bulunan Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinde görev yapan İlkokul yöneticileri (okul müdürleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları) oluşturmaktadır. Verileri toplamak için anket formu kullanılmıştır. Anketin ilk kısmı demografik bilgilerden oluşurken ikinci kısımda Demir (2003) tarafından geliştirilen ve kullanılan“Yöneticilerin Çalışma Zamanlarını Etkili Kullanmaya Yönelik Uygulamalara İlişkin Görüşleri”adlı ölçek kullanılmıştır. Ölçek, 31 maddeden oluşmakta ve 2 boyut içermektedir. İlk boyut zamanı etkin kullanmaya yönelik 20 maddeden oluşurken, ikinci boyut zamanın etkin kullanmaya yönelik engelleyici ifadelerin yer aldığı 11 maddeden oluşmaktadır. Anket elden ve elektronik ortamda 377 okul yöneticisinin tamamına ulaştırılmış olup geri dönüşü olan 240 adet anket çalışmaya dâhil edilmiştir. Uygulanan ölçme aracı sonucunda elde edilen veriler, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 15.0 yardımıyla değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonuçları incelendiğinde; yöneticilerin zamanı etkin kullanmaya ilişkin görüşleri genel olarak“çok”düzeyinde olduğu ve zamanı etkin kullanmaya özen gösterdikleri; üstlerin, mevzuatın ve denetçilerin özellikle önem verdikleri dosyalama sistemi, yazışma ve toplantı/görüşme saatlerine daha fazla önem verdikleri söylenebilir. Engelleyici davranışlarla nadiren karşılaştıkları; en fazla karşılaşılan engelleyici davranışların zaman yetersizliği algısı, özel ricaların çokluğu ve yapılacak işler arasında sürekli bir geçişkenliğin olduğu gözlemlenmiştir. Zamanı etkin kullanmaya engel durumların yöneticiler için çok fazla geçerliği olmadığı söylenebilir. Müdür görevindeki yöneticilerin müdür yardımcılarından; zaman yönetimi yayınları okuyanların okumayanlardan daha iyi zaman yönetimi gösterdikleri bulgusu elde edilmiştir. Eğitim-öğretim görevlerini yerine getiremeyen yöneticiler zamanı etkin kullanma konusunda daha fazla engelleyici durumla karşılaştığı görüşünü belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the views of Primary School Administrators about the time management considering the variabilities whether they have enough time or not to fulfill their duties on education, educational status, their school administration duties, seniority, their levels of reading journals related to using time well. For this purpose, the opinions of the administrators working in Public Primary Schools have been taken. The working group constitutes of the Primary School Administrators (school principals, head vice principals and vice principals) who work in Selçuklu, Karatay and Meram which are the central municipalities of Konya. The questionnaire has been used in order to collect the data. While the first part of the questionnaire includes demographic information, on the second part, the scale, called“Administrators' opinions regarding the implementations about use of the working time efficiently”developed by Demir (2003) has been used. Scale includes 31 items and 2 formats. First format has 20 items in order to use the time effectively, and second format includes 11 items which include obstructive factors regarding managing time effectively. The questionnaire has been sent to 377 school administrators by hand and electronically and 240 of those scales was put into study. The data obtained via the applied measurement tool has been evaluated through the instrument of“SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 15.0”. When analyzing the results of research, it can be said that the opinions of administrators related to using time effectively are generally“high”level; the administrators pay attention to manage time effectively; especially they pay much more attention to filing system, correspondence and meeting/interview hours which are crucial for top-level administrators, inspectors and legislation. It has been observed that they rarely face with obstructive behaviours; the most encountred obstructive behaviours are perception of lack of time, lots of personal requests and a constant pass-through among the works and duties to be done. It can be said that obstacles to the efficient use of time don't have a lot of validity for the administrators. The findings of the study show that the administrators, who read the journals or publications related to time management, use time more effectively than those who graduated from bachelor's degree, who are vice principals and don't read the journals or publications related to time management. The administrators who can't perform their educational duties have stated that they encounter too much obstructive factors about the efficient use of time.