Winter in the land of Rûm: Komnenian defenses against the Turks in Western Anatolia
Rûm topağında kış: Batı Anadolu'da Türkler karşısındaki Komnenosların müdafaası
  1. Tez No: 385927
  2. Yazar: HUMBERTO CESAR HUGU DELUİGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇARLES VARNER GATES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Archeology, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu Bölgesi, Bizans, Anadolu Selçuklular, Türkmenler, Aleksios, Yannis, Manuel Komnenos, Kale, Tahkimat, Müdafaa Strateji, YerleΒim, Western Anatolia, Byzantine, Anatolian Selçuks, Türkmen, Alexios, John, Manuel Komnenos, Kılıç Arslan, Castle, Fortifications, Defense Strategy, Settlement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Kaleler, Anadolu'da Bizans kalıntılarının en bol olduğu grubu teşkil eder ve hem tarihçilere hem de arkeologlara, Bizans müdafaa sistemlerini ve yerleşim desenlerini anlamlandırabilmek için bir fırsat verir. Halbuki kalenin ulaşılmazlık, özgün olmayan inşaat tekniği ve kesin tarihleme için kanıt eksikliği yüzünden bu yapılar, Bizans araştırmacıları tarafından ihmal edilmiştir. Aynı zamanda, M.S. 11. ve 12. yüzyıllara ait tarihi kaynaklar göstermektedir ki; Aleksios, Yannis, ve Manuel Komnenos tarafından kapsamlı bir tahkimat inşa edilmiştir. Bu tez, Komnenoslar dönemindeki kaleler için tarihsel ve kazılardan elde edilen bilimsel kanıtları ciddi olarak birleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu şekilde, Komnenoslar'ın müdafaa stratejisi anlaşılabilecek ve onun sonuçları değerlendirebilecektir. İlk Türk yerleşimi ve Bizans müdahaleleri hakkında genel bir tarihsel taslaktan sonra, kırk adet Komnenoslar dönemine ait kale incelenmiştir. Yarısı tarihi kaynaklardan bilinirken, diğer yarısı da Komnenoslar dönemi tarihsel olasılık ve stilistik kriterler araştırılarak elde edilmiştir. Sonuç bölümü; Komnenoslar'ın Selçuklularla diplomatik açıdan ilişkilerinin başarılı olduğunu fakatgöçebe Türkmenlerle sorunlarının çözülemediğini ayrıca Komnenoslar'ın savunma sistemini Türklere karşı değil göçebe Türkmenlere karşı olduğu gerçeğini kesin olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Castles constitute the most abundant group of Byzantine remains in Anatolia, and offer historians and archaeologists the opportunity to more fully understand both Byzantine settlement patterns and defensive systems through the ages. However, due to their inaccessibility, lack of distinctive construction techniques, and an absence of evidence for secure dating these monuments have often been neglected by Byzantinists. At the same time, historical sources of the eleventh and twelfth centuries make it clear that the Komnenian emperors Alexios, John, and Manuel all engaged in extensive fortification activities. This thesis seeks to critically unite the historical and archaeological evidence for Komnenian fortifications, with the goal of further understanding the Komnenian defensive strategy and evaluating its results. Following a historical overview of Turkish settlement in Anatolia and the Byzantine response, forty Komnenian castles are surveyed, half of them historically attested and the other half assigned to the period based on historical likelihood and, where possible, stylistic similarities with known Komnenian fortifications. The conclusion argues that while the Komneni were generally successful in dealing with the Selçuks diplomatically, they were unable to solve the problem of the nomadic Türkmen, against whom their fortification program was overwhelmingly directed.