Çizgi romanların çocuk eğitimi açısından incelenmesi
Researching of comics in terms of children education
  1. Tez No: 385964
  2. Yazar: BURCU ESMER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAŞİT KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, edebiyat, çocuk edebiyatı, çizgi roman, Kids, literature, children's literature, comics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma, çocuk edebiyatının türlerinden biri olan çizgi romanların çocuk eğitimine katkılarının bulunması ve ortaya koyulması amacıyla yapılmıştır. Ayrıca araştırmada çocuk, çocuk edebiyatı ve çizgi roman hakkında genel bilgiler verilerek çizgi romanın çocuğun hayatındaki önemi üzerinde durulmuştur. Çocuk kitaplarının ve çocuk edebiyatının özellikleri araştırılmış, çizgi romanların bu özellikleri ne kadar taşıdığı ortaya koyulmuştur. Araştımamız beş bölümden oluşmuştur. Her bölüm kendi içinde alt başlıklara ayrılmıştır. Giriş ve özet bölümünü içine alan birinci bölümde çocuk edebiyatı ve çocuğun tanımı, çocuk edebiyatının önemi ve hedefleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde yaş gruplarına göre çocuk yayınlarının ve çocuk kitaplarının özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde çizgi romanın tanımı, tarihçesi, özellikleri, türleri, çizgi romanı eleştirenlerin ve destekleyenlerin düşünceleri ve çizgi romanın eğitsel yönü açıklanmıştır. Dördüncü bölümde 14 ana kahraman etrafında gelişen 48 çizgi romanın özeti ve çocuk eğitime açısından incelenmesi konu edilmiştir. Beşinci ve son bölümde ise“Sonuç”,“Kaynakça”ve“Ekler”bölümleri yer almıştır.
Özet (Çeviri)
This research is done with the aim of making contribution to children education and achiving of comics which is a kind of the children's literature. Also it is dwelled on importance of comics in children's life by giving general knowledges about children, children's literature and comics in the resarch. It is researched that children's books and children's literature and how much these features have comics. Our resarch occurs from five chapters. Every chapter is separated into subtitles. In the first chapter which includes entrance and summary parts general knowledge is given about children's literature importance and its targets. In the second chapter, some knowledge is given about children's publications according to their ages and features of children's books. The definition of short history, features, sorts of comics, ideas of people who criticize and support to comics are explained in the third chapter. Forth chapter includes 48 comics' summary related to 14 main characters and its resarch in terms of children education.“The result”,“dictionary”,“bibliography”and“additions”are taken part in the fifth and last chapter.