Earthquake behavior and permanent displacement analysis of Sürgü Dam : A reevaluation
Sürgü Barajının deprem davranışı ve kalıcı deformasyon analizi = yeniden değerlendirme
- Tez No: 38597
 - Danışmanlar: PROF.DR. M. YENER ÖZKAN, PROF.DR. ÇETİN YILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kaya Dolgu Barajlar, Dolgu Barajları, Dinamik Analız, Kalıcı Deplasmanlar Metodu, Sonlu Elemanlar Metodu, Zemin Dinamiği, Depremler, Rockfill Dams, Embankment Dams, Dynamic Analysis Permanent Displacement Method, Finite Element Method, Soil Dynamics, Earthquakes
 - Yıl: 1995
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz SÜRGÜ BARAJININ DEPREM DAVRANIŞI VE KALICI DEFORMASYON ANALİZİ: YENİDEN DE?ERLENDİME TUNÇER, Mehmet Ali Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticileri: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Prof. Dr. Çetin YILMAZ Ocak, 1995, 112 Sayfa Bu çalışma Sürgü Barajında, 5 Mayıs 1986 depreminde meydana gelen hasarı incelemektedir. Barajın analizi için sonlu elemanlar metodu kullanılmıştır. İlk önce, bilgisayar programı SLOPE kullanılarak, barajın tepesindeki kritik kayma yüzeyi ve bu yüzeye tekabül eden kayma ivmesi bulunmuştur. Bundan sonra, bilgisayar programı SAP90 kullanılarak, barajın içindeki deprem öncesi basınç durumu belirlenerek, statik analiz tamamlanmıştır. Elde edilen basınçlar, barajın dinamik malzeme özelliklerinin belirlenmesinde kullanılmıştır. Yapay deprem hareketi üreten XS programı ile 5.8 şiddetinde on adet farklı deprem hareketi üretilmiştir. Dinamik analiz programı FLUSH'ın PC için derlenmesinin ardından, barajın dinamik analizi yapılmıştır. Barajın davranışı ve kritik kayma yüzeyi seviyesindeki ivmelerin zamana bağlı değişimi hesaplamıştır. Hesaplanan bu ivmelerin ortalaması alınarak kritikkayma yüzeyinin ortalama ivmesinin zamana bağlı değişimi elde edilmiştir. Newmark metodu kullanılarak, bu ortalama ivmenin zamana bağlı değişiminin, kayma ivmesini aştığı zamanlarda, iki kere integrali alınmış ve kalıcı deplasmanlar hesaplanmıştır. Barajın davranışı kaydedilmiş gözlemlerin civarında bulunmuş ve hesaplanan kalıcı deplasman 5 Mayıs 1986 tarindeki deprem tarafından oluşturulan deplasman seviyesinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EARTHQUAKE BEHAVIOR AND PERMANENT DISPLACEMENT ANALYSIS OF SÜRGÜ DAM: A REEVALUATION TUNÇER, Mehmet Ali M.S. in Civil Engineering Supervisors: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Prof. Dr. Çetin YILMAZ January, 1995, 112 pages This study evaluates the damage to Sürgü Dam due to the May 5, 1986, earthquake. The finite element method is used for the analysis of the dam. First, by using the computer program SLOPE, the critical slip surface at the crest of the dam and the yield acceleration corresponding to this slip surface are determined. After that, static analysis is completed by using the computer program SAP90 in order to determine the stress condition within the body of the dam prior to earthquake. These stresses obtained are used in the determination of the dynamic material properties of the dam. The artificial earthquake motion generating program XS is used to generate ten different input motions of magnitude 5.8. After the compilation of the dynamic anarysis program FLUSH for PC, dynamic analysis of the dam is performed. The response of the dam and the acceleration time histories at the level of critical slip circle are calculated. mThese calculated accelerations are averaged to obtain the time history of the average acceleration of the critical slip circle. By using the Newmark method, this average acceleration time history is integrated twice at times where the acceleration exceeds the yield acceleration and the permanent displacements are calculated. The response of the dam is found to be in the range of recorded observations and the calculated permanent displacement is found to be at that level introduced by the earthquake on May5, 1986.