An investigation on the seismic behavior of Nahrain Dam, Tabas, Iran
İran Tabas, Nahrain Barajının sismik davranışı üzerine bir inceleme
- Tez No: 153615
- Danışmanlar: PROF. DR. YENER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: EarthfîII Dams, Embankment Dams, Dynamic Analysis, Permanent Displacement Method, Finite Element Method, Earthquakes. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZ İRAN TABAS, NAHRAİN BARAJININ SİSMÎC DAVRANIŞI ÜZERİNE BİR İNCELEME D.K.SORKHABI, MOHAMMAD Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN Nisan, 2004, 89 sayfa Bu çalişmanın konusu, iran'ın merkezi bölümünde, Horasan Vilayetinde yapılan Nahrain barajinin sismik davranışına ilişkin bir değerlendirmedir. Yapılan dinamik analizlerde sonlu elemanlar metodu kullanılmıştır. ilk olarak baraj kretine yakın bölgedeki kiritik kayma yüzeyi ve ona karşılık gelen kritik ivme, bir şev stabilitesi bilgisayar programı yardımı ile belirlenmiştir. SAP 90 ve SAP2000 sonlu elemanlar programı kullanılarak barajın gövdesindeki deprem öncesi statik gerilmeler hesaplanmiştir. Bu gerilmelerden daha sonra barajı oluşturan malzemelerin dinamik özelliklerininbelirlenmesinde yararlanılmıştır. Baraj yerine yakin iki gerçek deprem kaydı modifiye edlilerek senaryo depremleri olarak kullanılmışlardır. Bir sonraki aşamada, hazırlanan veriler, dinamik analiz sonlu elemanlar bilgisayar programi TELDYN'e girdi olarak dahil edilmek sureti ile dinamik analiz gerçekleşmiştir. Senaryo depremleri altında kritik kayma yüzeyinde beklenen kalıcı deplasmanlar Newmark yöntemi ile tahmin edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Toprak Dolgu Barajlar, Dolgu Barajlar, Dinamik Analiz, Kalıcı Deplasmanlar Metodu, Sonlu Elemanlar Metodu, Deprem. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE SEISMIC BEHAVIOR OF NAHRAIN DAM, TABAS, IRAN D.K. Sorkhabi, Mohammad M.S. Department of Civil Engineering Supervisors: Prof. Dr. M. Yener ÖZKAN April 2004, 89 pages This study is an evaluation on the seismic behavior of the Nahrain Dam, which is located in Khorasan province in the central part of Iran. The finite element method is used for the dynamic analysis of the dam. Using a slope stability computer program, the critical slip surface near the crest of the dam and the yield acceleration corresponding to this slip surface are determined. Static analysis was completed by using the finite element computer program SAP90 and SAP2000 in order to determine the stress conditions within the body of the dam prior to earthquake. The stresses obtained from this analysis mwere used in the assessment of the dynamic material properties of the dam. Two near by actual earthquakes were modified and used as input motions of different magnitudes. At the next step, the harvested data was used as input data for the program TELDYN to perform dynamic analysis. Permanent displacements under the scenario base motions were calculated by using the Newmark's method.