Computer aided design and manufacturing of centrifugal pump impellers
Pompa çarklarının bilgisayar destekli tasarımı ve imalatı
  1. Tez No: 38598
  2. Yazar: KEREM PEKKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Santrifüj Pompalar, Turbomakinalan, Bilgisayar Kontrollü Üretim, Geometrik Modeueme, Pompa Testleri, Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz POMPA ÇARKLARININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIMI VE İMALATI PEKKAN Kerem Yüksek Lisans Tea, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı i Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit ERALP ı Şubat, 1994,; 132 Sayfa İki farkh prototip pompa çarkı, daha önce ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümünde geliştirilmiş bilgisayar programı kullanılarak tasarlanmıştır. Çarkların geometrisi, hem programın doğru çalıştığını kanıtlayabilecek, hem de üniversitedeki bilgisayar destekli tasarım ve üretim tesislerinin tamamen kullanılmasına imkan verecek şekilde seçilmiştir. Tasarım kodu, klasik tasarım hesaplarına ek olarak, bazı tasarım parametrelerini pompa üreticilerinin verilerinden yan deneysel bir teknik kullanarak çıkartmaktadır. Kişisel bilgisayarlar üzerinde çalışan Santrifüj Pompa Tasarım Kodundan elde edilen çark geometrileri, ODTÜ Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat Merkezindeki (ODTÜ-BİLTİR) işistasyonlanna transfer edilmiştir. Burda ICEM adlı paket program kullanılarak çarkların son şekli verilmiş, üretim için gerekli olandosyalan G- Koduna transfer edebilmek için kullanılan fireze için (Deckel FPScc/T) S- eksen bir son işlemci yazılmıştır. Üretilen pompalar performans değerlendirmesi için deney düzeneğine bağlanmıştır. Test sonuçlan göstermiştirki, son ürünler tasarım spesifikasyonlanm sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED DESIGN AND MANUFACTURING OF CENTRIFUGAL PUMP IMPELLERS PEKKAN, Kerem M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Cahit ERALP February 1995,' 132 Pages A computer aided design method for the conventional centrifugal pump impellers, which was already developed in the Mechanical Engineering Department of Middle East Technical University (METU), is used to design two different prototype impellers. The impellers are selected such that both the code can be assessed and the available CAM facilities of the University are utilised fully. One of the impellers has double curvature surfaces with apparent three dimensionality. The design code uses a different semi-emprical technique in which some of the design parameters are interpolated from the pump manufacturers' data, to supplement classical design calculations. The impeller geometry obtained as the Centrifugal Pump Impeller Design Code, which works on a PC, is transferred to the workstations of the inCAD/CAM/ROBOTICS Research and Application Centre of METU. Software package ICEM is then used as a design environment and the final shape of the impeller is generated including toolpaths and Cutter Location (CL) files. For the milling machine Deckel FP5cc/T a 5-axis postprocessor is written to translate the CL files to G-Codes. The impellers produced are mounted on the test set-up for performance evaluation. The test results show that final products satisfy initial design specifications. Key Words : Centrifugal Pumps, Turbomachinery, CNC Machining, Geometric Modelling, Pump Tests, CAD/CAM. Science Code : 625.04.03 IV