Eğitimci ve sanatçı kişiliğiyle Hayati Misman
Educators and artists with personality Hayati̇ Mi̇sman
- Tez No: 386032
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER BEK ARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Güzel Sanatlar, Biography, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Misman, özgün, baskı resim, gravür, sanat, Misman, unique, lithography, gravure, art
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Köklü bir geçmişe sahip olan baskı resim sanatı Türkiye'de on yedinci yüzyılın ilk çeyreğinde varlık göstermekle birlikte sanatsal anlamda değerlendirilmesi on dokuzuncu yüzyılı bulmuştur. Baskı resim kelimesi, ağaç baskı, taş baskı, linol baskı, ipek baskı ve metal baskı (gravür) gibi tekniklerin hepsini kapsarken, metal baskı (gravür) bu tekniklerden sadece bir tanesidir.“Baskı Resim”, sahip olduğu teknik çeşitlilik ve uygulama zenginliğiyle sanatçıya oldukça fazla anlatım olanağı sunmaktadır. Yaygın bir ilgi alanı bulan bu tekniğin sanat tarihimiz açısından değerlendirilmesi ise bu alana emek vermiş sanatçılarımız üzerine yürütülen kapsamlı çalışmalarla mümkün olabilmektedir. Sanatçı ve eğitimci kimliği ile bugün ülkemizin önde gelen özgün baskı resim sanatçılarından birisi olan Hayati Misman, başta gravür olmak üzere, yağlı boya resim, metal kolaj ve heykel gibi farklı tekniklerde yapıt üretmiştir. Yaklaşık elli yıldır gravür baskı yapan sanatçı, bilinen geleneksel teknikler ile yenilikçi baskı resim tekniklerini bir arada kullanarak Türk baskı resmi ve sanatçıları arasında önemli bir yer edinmiştir. Araştırmada yaşamı, sanatı ve yapıtları üzerinde durulan Hayati içerisinde, Türkiye'de Hayati Misman'ın Özgün Baskı Resim Sanatındaki yeri ve önemine değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
Although lithography that has a long history emerged in the first quarter of the seventeenth century in Turkey, using and evaluating lithography artistically occurred in the nineteenth century. While the word lithograph consists of all of the techniques such as tree printing, stone printing, linoleum printing and metal printing (gravure), metal printing is only one of these techniques.“Lithography”offers the artist a lot of expression opportunity by the technical variety and the application abundance it has. Because of the reproduction characteristic, molds of the visual are created and thus a number of the original work are printed, and thus the artists had the opportunity to feel the emotional transfer that they wanted to see at the spectators in all of the printed pictures. Hayati Misman who is one of the leading names of Turkish“ Lithography art is specialized in gravure which is one of ”Unique Lithography" techniques. With his artist and educator identity, he is currently one of the very few unique lithography artists in our country. Misman who is a versatile artist also produced works in different techniques, such as, mainly in gravure, oil paint, metal collage and sculpture. Artist has been doing lithography for about fifty years, and with the known traditional techniques, he mixes the innovative lithography techniques, and thus he acquired an important and just place among lithography artists in Turkish lithography. In this context, this research examines the place of Hayati Misman in the Unique Lithography Art, his art and products.