Ebru sanatının farklı materyaller üzerine uygulanması
Application of marblingtechnique ondifferentmaterials
  1. Tez No: 386037
  2. Yazar: YAVUZ SELİM ERDİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ETİKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Ebru sanatı, Ebru çeşitleri, Ebrunun farklı materyallere uygulanması, The art of marbling, types of marbling, implementation of marbling on different materials
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Geleneksel Türk sanatları içinde özel bir yeri olan Ebru, en eski Türk kağıt süsleme sanatlarından biridir. Ebru, fizik ve kimya kanunlarının da uygulandığı, renklerin su üzerinde uyum ve ahenk içinde dans ettiği ve ardından kağıt üzerine aktarıldığı bir sanattır. Hangi tarihte ve kimin tarafından bulunduğu bilinmeyen bu sanatın, yalnızca çok eski tarihli kitap ciltlerinde yan kâğıdı olarak kullanıldığını görmek mümkündür. Ancak Ebru sanatının, geçirdiği süreç içinde, yapımında kullanılan malzemede olduğu kadar elde edilen motifler ve ebru kâğıdının kullanım alanları bakımından devamlı olarak değişime ve yeniliklere açık bir sanat dalı olduğu görülmektedir. Bu çalışmada günümüzde popülerliği giderek artan ebru sanatının farklı alanlara uygulanabilirliğini göstermek amaçlanmıştır. Bu amaçla ahşap, alçı, cam, deri, kağıt, kumaş, seramik ve tela gibi malzemelerle kullanılan farklı ebru tekniklerinin farklı materyaller üzerine uygulanması çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Marbling, which is one of the oldest Turkish art of paper decoration, has a special place in traditional Turkish arts. Marbling is an art which is colors danced with cohesion and harmony on the water and then transferred onto the paper. Also laws of physics and chemistry are applied in marbling. It is not known exactly who first made marbling and when it is occurred. It is possible to see that marbling is used as bookbinding paper in very old books. And also it is seen that the art of marbling is constantly open to changes and innovations in terms of used materials, motifs and usage areas of marbling paper. Popularity of the art of marbling is increasing day by day. In this study, it is aimed to show the applicability of the art of marbling to different areas. For this purpose, different marbling techniques applied on different materials such as wood, plaster, glass, skin, paper, fabric, ceramic and interlining.