Düzce ili Kaynaşlı ilçesi ahşap el sanatları
Wood handi̇crafts i̇n Kaynaşlı di̇stri̇ct of Düzce
  1. Tez No: 386038
  2. Yazar: SEDAT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ETİKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Düzce, Kaynaşlı, el sanatları, ahşap, ahşap el sanatları, Düzce, KaynaĢlı, crafts, wood, wood crafts
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırmanın amacı Düzce ilinde günümüzde devam eden ahşap el sanatını ve bu mesleği icra eden ustaları tanıtmak ve arşivlemektir. Çalışmanın materyallerini Düzce İli Kaynaşlı İlçesi merkezindeki ilgili meslek sahipleri ile yapılan görüşmeler sonucu edinilen bilgiler, konuyla ilgili literatür ve alan araştırması neticesinde elde edilen ürün örneklerinin fotoğrafları oluşturmaktadır. Çalışmada Düzce ili Kaynaşlı ilçesinde halen üretimi yapılan ahşap oymacılığı, beşik, sofra, kemençe, keman, şimşir kaşık, çeşitli oyuncaklar, sandık oymacılığı, masa, sandalye, sehpa, yayık, külek, baston, et tahtası, bazlama tahtası, oklava, merdane ve tarım aletleri olarak; anazut, diğren, düven, yaba, tırmık, gelberi, çapa, kazma, nacak, orak, sırak, tırpan, gibi birçok farklı ahşap el sanatı ürünleri incelenmiştir. Bu el sanatlarının tanım ve tarihçeleri, kullanılan araç ve gereçler, yapım aşamaları ile ürün çeşitleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Kaynaşlı ilçesinin birçok köyünde bu uğraşı devam etmektedir Evin yanında ya da alt katında yer alan boş mekanlar imalathane (atölye) olarak kullanılmakta; genellikle üretim tek kişi tarafından yapılmaktadır. Usta işgücüne bağlı ve geleneksel olarak sürdürülen bu sanatta; 2014 yılı itibariyle en genci 21, en yaşlısı 60 yaşında olmak üzere 50'ye yakın usta çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of wood crafts ist nowadays in Düzce to make people know and archive handicraft of wood and die arsistant who still perform it in. Düzce of the study materials the district center Kaynaşlı- Düzce with the information on the results of interviews constitutes photographs of product samples and field research results obtained in the literature on the subject. Düzce Kaynaşlı still in production made the wood carving in the district of study, crib, table, fiddle, violin, boxwood spoon, various toys, crates, carving, table, chair, coffee table, churn, tower, cane, meat board, bazlama board, rolling pin, roll and as agricultural tools; anazut, ., the heifer, pitchfork, rake, rake, hoe, pickaxe, hatchet, sickle, well, scythe, many different products such as wood crafts were examined. This definition and history of crafts, tools and supplies, construction and product types are described in detail. In many villages of the district is continuing this effort Kaynaşlı house is located on the lower level next to the empty spaces or workshop (workshop) as being used; production is usually done by one person. Depending on the masters in this art labor and traditionally maintained; As of 2014, the youngest of 21, is trying to become masters of close to 50 and the oldest 60 years.