Using biogeography based optimization for tuning fuzzy pid controller
Bulanık oit denetimcisinin ayarlanması için biyocoğrafyası tabanlı optimizasyonu kullanımı
  1. Tez No: 386083
  2. Yazar: WEHAD AL-IRAYFAWEE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. . HALİL T. EYYUBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: OIT Kontrolör, BTO Algoritması, Bulanık OIT Kontrolör, Yatışma süresi, Yükselme Süresi, Kalıcı Durum Hatası, Tepki Özellikleri, PID Controller, BBO Algorithm, Fuzzy PID Controller, Settling Time, Rise Time, Steady State Error, Response Chracteristics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada BTO (Biyocoğrafyası Tabanlı Optimizasyon) algoritması ve bulanık OIT tabanlı OIT (Oransal-Integral-Türevsel) deneticilerinin tasarımı ve simülasyonu, çift tank sistemlerini kontrol etmek için sunulmuştur. OIT deneticileri üç metot kullanılarak tasarlanmıştır; kök yer eğrisi modeli, simetrik optimum modeli ve magnitüd optimum modeli. Daha sonra her metotta ortaya çıkan tepki özellikleri benzeştirilmiş ve test edilmiştir. Bu metotların sonuçları grafiksel ve sayısal olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca, OIT denetici tasarım modelinin ortaya çıkan etkilerinin özellikleri ve elde edilen BTO etkilerinin özellikleri arasında karşılaştırılma yapılmış ve buna ek olarak, yeni bir BTO evrimsel algoritma yöntemiyle OIT deneticilerinin parametreleri en iyi şekilde kullanılmıştır. OIT deneticilerinin kullanımındaki çeşitliliğe rağmen uygun OIT parametrelerinin bulunmasında deneme ve hata ayarı için uzun bir zaman gereklidir. Ayrıca zamanla değişen sistemlerde olduğu gibi bazı uygulamalarda OIT deneticileri kullanıldığında bu sistemlerin dinamik yapısından dolayı istenen kontrol performansını elde etmek zordur bu yüzden OIT deneticilerini tasarlamadaki en kritik nokta, oransal, integral ve türevsel bileşenlerin parametre değerlerinin seçimidir. Bu parametreler için büyük miktarda veri olduğundan deneme ve hatalarla uygun değerleri bulmak için uzun bir zaman gereklidir. Öyle ki, OIT devrelerinin optimum katsayılarını elde etmek için sistematik bir yol izlenmelidir. Bu yüzden OIT deneticisindeki engeli ortadan kaldırmak için kontrol teknikleri tasarlanmıştır. Bu tekniklerden bir tanesi, bu tezde uygulanacak olan bulanık mantık denetimcisidir. Buna ek olarak, Bulanık Mantık Denetimcisini kullanarak tepki geliştirme uyarlanmıştır. Ayrıca OIT denetimcisiyle grafiksel ve sayısal olarak mukayese edildiğinde BTO ve Bulanık Mantık Denetimcisi de uygulamaya koyulmuştur. Bu çalışmada, BTO algoritması, iki adet OIT denetimcisini ve Bulanık OIT denetimcisini kullanarak sonuçları karşılaştırdık. İlk olarak OIT ve BTO algoritması sonuçlarını; aşırı salınım, yatışma süresi, yükselme süresi, geçici tepki ve kalıcı durum hatası açısından mukayese ettik. İkinci olarak, Bulanık OIT denetimcisinin ve BTO algoritması ve OIT denetimcisinin sonuçlarını kıyasladık. Tüm benzetimler, MATLAB Software ve SIMULINK kullanılarak sunulmuştur ki bunlar kontrol uygulamalarında yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Son olarak, benzetim (simülasyon) sonuçları gösteriyor ki, sistemden elde edilen tepki, optimizasyona dayalı biyocoğrafya ile en iyi hale getirilmiş olan Bulanık OIT denetimcisini kullanmaktadır ki bu durum OIT denetimcisinden daha iyidir
Özet (Çeviri)
In this work, the design and simulation of Proportional Derivative Integral (PID) controller based on Biogeography Based Optimization (BBO) algorithm and Fuzzy PID has been presented for controlling the double tank systems. The PID controller has been designed using three methods that are Root locus design, Symmetrical optimum design and Magnitude optimum design method. Then the output response characteristics for each method have been simulated and tested. The results of these methods are compared graphically and numerically. Furthermore, optimizing the parameters of PID controller by using a new evolutionary algorithm BBO. In addition to a comparison between the characteristics of output responses of PID controller design methods and the characteristics of output response of BBO. In spite of the diversity in using PID controller, a lengthy time is needed for the trial and error tuning to find suitable PID parameters. Moreover, it is hard to achieve the desired control performance when applying PID controllers to some applications as in time varying systems because of the dynamic nature of these systems, so the most critical point in designing the PID controller is the selection of the parameters value of proportional, integral and derivative components. Because of the huge amount of values for these parameters, a lengthy time is needed to find the suitable values by trial and errors. So that, a systematic way must be used to get the optimum coefficients of PID terms. Therefore, control techniques are proposed to limit the drawback in the PID controller. One of these techniques is the Fuzzy logic controller which will be applied in this thesis. In addition to that the response enhancement by using Fuzzy Logic Controller is simulated. Furthermore graphically and numerically comparison with PID controller, BBO and Fuzzy logic controller is also introduced. In this study, we compared the results of using the BBO algorithm and the two Controllers PID and Fuzzified PID controller. First, we compared the results of the PID and the BBO algorithm in terms of overshoot, settling time, rise time, transient response and steady state error. Second, we compared the results of Fuzzified PID controller and BBO algorithm and PID controller. All simulations were presented using MATLAB Software and SIMULINK, which is used widely in control applications. Finally, the simulation results show that the output response of the system uses Fuzzified PID controller optimized by Biogeography based optimization is better than that of PID controller.