Determination of sensitivaty and reliability of NDI techniques on damage tolerance based lige prediction of turbine discs
Türbin disklerin ömürlerin hasar tolerans metoduna göre hesaplanmasında tahribatsız muayene tekniklerinin hassaslığının ve güvenliğinin tesbit edilmesi
  1. Tez No: 38613
  2. Yazar: MEHMET ŞİMŞİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALPAY ANKARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Girdap Akımı, Sıvı Penetrant Yöntemleri, Hasara Toleranslı Dizayn Yöntemi, Tahribatsız Muayene Tekniğinin Hassasiyeti ve Güvenliliği, LPI and Eddy Current Inspection Techniques, Sensitivity and Reliability of NDI Techniques, Damage Tolerance Design Method
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZ TÜRBİN DİSKLERİN ÖMÜRLERİN HASAR TOLERANS METODUNA GÖRE HESAPLANMASINDA TAHRIBATSIZ MUAYENE TEKNİKLERİNİN HASSASLI?ININ VE GÜVENLİLİ?İNİN TESPİT EDİLMESİ ŞİMŞİR, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay Ankara Ocak, 1995, 68 sayfa. Bu çalışmada, Uçak Motorlarındaki türbin disk ömürlerini“Hasara Toleranslı”dizayn yöntemine göre hesaplanabilmesi için iki Tahribatsız Muayene yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla disklerin civatta deliklerinde oluşan yorulma çatlakları incelendi. Hasara Toleranslı Dizayn Yönteminin başarılı bir şekilde uygulanması, uygulanan Tahribatsız Muayene Yönteminin hassaslığına ve güvenilirliliğine bağlıdır. Bu çalışmanın sonunda el kumandalı Girdap Akımları Yöntemi Kompressör disklerindeki yorulma çatlaklarının tesbitinde Sıvı Penetrant Yönteminden daha hassas ve güvenilir olduğu ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SENSITIVITY AND RELIABILITY OF NDI TECHNIQUES ON DAMAGE TOLERANCE BASED LIFE PREDICTION OF TURBINE DISCS ŞİMŞİR, Mehmet M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay Ankara January, 1995, 68 pages In this study, two Non-Destructive Inspection (NDI) methods have been used to determine the Damage Tolerance Life Prediction" of aero-engine turbine discs. For this purpose, low cycle fatigue cracks were examined in the compressor discs of tie bolt holes. The succesful implementation of Damage Tolerance Design Method strongly depends on the sensitivity and reliability of applied NDI method. The result of this study indicated that the Manual Eddy Current Inspection Method is more sensitive and more reliable than the Liquid Penetrant Inspection Method interms of detection of small cracks in the compressor discs.