A Novel synthesis of &-Aminoarlymethylphosphonates
Dietil &-aminoarilmetilfosfonatların sentezlerinde yeni bir yöntem
- Tez No: 38614
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN S. DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: a-aminoarylmethylphosphonates, aminocarboxylic acids, transition metal catalysts, diethyl aroylphosphonate oximes
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz DİETİL a-AMİNOARİLMETİLFOSFONATLARIN SENTEZLERİNDE YENİ BİR YÖNTEM DEMİÇ, Şerafettin Yüksek Lisans Tezi, Bamya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ocak 1995, 75 Sayfa Bu çalışmada dietil arilaçilfosfonat oksimlerinden farklı geçiş element katalizörleri ve NaBHLj. kullanılarak dietil a-aminoarilmetilfosfonatların sentezi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. Amino karbosilik asitler gibi onların benzerleri olan fosfonik asitlerin de canlılarda önemli görevler üstlendikleri bilinmektedir. Bu çalışmada trietil fosfıt ve farklı arilaçil klorürleri ile reaksiyonundan arilaçilfosfonat esterleri üretildi ve ikinci aşamada da bu esterlerin hidroksilamin hidroklorür ile reaksiyonlarından oksimleri elde edildi. Dietil arilaçilfosfonatoksimler M0O3, N1CI2 ve TMSC1 gibi geçiş element katalizörleri ve NaBtfy kullanılarak dietil a-aminoarilmetilfosfonatlara indirgendi. A
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NOVEL SYNTHESIS OF DIETHYL a-AMINOARYLMETHYLPHOSPHONATES DEMİÇ, Şerafettin M.S. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir January, 1995, 75 pages A new method for the reduction of diethyl aroylphosphonate oximes to the corresponding diethyl a-aminoarylmethylphosphonates using NaBtL; in the presence of different transition metal catalysts was developed. Since aminocarboxylic acids have vital importance in almost all living organisms, the aminophosphonic acid analogues are also important because of their proven biological activities. In this work, triethyl phosphite with different aroyl chlorides produced diethyl aroylphosphonate esters which were upon treated with hydroxylamine hydrochloride to give their oximes. Diethyl aroylphosphonate oximes were reduced to their corresponding diethyl a-aminoarylmethylphosphonates with good yields in the presence of NaBfL}. using M0O3, MCİ2, TMSC1 as transition metal catalysts. m