Sediments as an issue for environmental cognizance = An approach for the delineation and interpretation of metal contamination in the
Çevre tanımında bir birim olarak sedimanlar : Anoksik Karadeniz seddimanlarında metal kirliliğinin tanımlanması ve irdelenmesine ilişkin bir yaklaşım
  1. Tez No: 38619
  2. Yazar: GAYE TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TURGUT İ. BALKAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sediman, Karadeniz, Metaller, Toplam Yakma, İki Fazlı Ekstraksiyon, Çok Fazlı Ekstraksiyon, Kil Mineralleri, Organik Karbon, XRF
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
ÖZ ÇEVRE TANIMINDA BİR BİRİM OLARAK SEDİMANLAR: ANOKSİK KARADENİZ SEDDİMANLARINDA METAL KİRLİLİ?İNİN TANIMLANMASI VE İRDELENMESİNE İLİŞKİN BİR YAKLAŞIM TUNCER, Gaye Doktora Tezi, Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Turgut İ. BALKAŞ Mart, 1995, 346 sayfa Bu çalışmada, uygulanabilir çevresel kararlar alabilmek amacı ile gerçekleştirilecek çalışmalara örnek olmak, güncel, karşılaştırabilir nitelikte ve geçerliliği olan veri setleri yaratmak ve çevre kirliliği ile ilgili çalışmalara, sedimanları çevre tanımı açısından yeni bir matriks olarak vurgulayarak yeni bir boyut getirmek amacı ile, Güneybatı Karadeniz'deki üç istasyonda sediman örnekleri incelenmiştir. Çalışma, Güneybatı Karadeniz sedimanlarındaki toplam, reaksiyona hazır, çeşitli fazlardaki element seviyelerinin belirlenmesi, kil mineralleri komposizyonu ve organik karbon kompozisyonu ile bölgenin jeolojik, tarihsel, ve topografik yapısına bağlı olarak metallerin kaynaklarının tesbiti ve irdelenmesi bölümlerini içermektedir. Sonuç Vİolarak, Sakarya ve Filyos Nehirlerinin Güneybatı Karadeniz istasyonlarına sediman taşıyan iki önemli kaynak olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan Filyos Nehri deşarjı günümüzden 3,000 yıl önce, Sakarya Nehri deşarjı ise, deniz seviyesinin yükseldiği tarihe rastlayan bu dönemden sonra etkili olmuştur. Sedimanlarda ölçülen ortalama Co, Cr, Cd, Pb, Ni, Cu ve Fe konsantrasyonları kirlenmemiş sedimanlar için verilen değerleri aşmaktadırlar. Metallerin reaksiyona hazır fazda ölçülen konsantrasyonları ise azalan değerlerle, Ni-Pb-Mn-Cu-Zn-Cr-Co-Fe-Cd olarak sıralanmaktadırlar. Güneybatı Karadeniz sedimanlarında ölçülen Cr, Cd, Pb, ve Zn seviyeleri“Erken Kirlilik Uyarısı”alabilecek düzeydedir, bununla birlikte, Ni seviyesi için“akut biyolojik etkiler”olası gözükmektedir. Potensiyel mobiliteleri gözönüne alındığında ise, ikinci derece potensiyel mobilite kategorisinde yer aldıkları için, Co, Cu, Cd, Pb ve Ni, diğer metallere göre daha fazla tepkimeye hazır görünmektedirler. Elde edilen bu sonuçlara paralele olarak, Sakarya Havzası için hazırlanacak bir Çevre Yönetimi Programının, özellikle Ni, Pb, Cr, Cd, ve Zn emisyonlarını azaltmaya ve bu metallerin kaynaklarını belirlemeye yönelik olması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SED1MENTS AS AN ISSUE FOR ENVIRONMENTAL COGN1ZANCE: AN APPROACH FOR THE DELINEATION AND INTERPRETATION OF METAL CONTAMINATION İN THE ANOX!C SEDIMENTS OF THE BLACK SEA TUNCER, Gaye Ph.D. in Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turgut İ. BALKAŞ March, 1995, 346 pages Sediment samples from the three Southvvestern Black Sea stations have been interpreted in the study, tor the purpose of both presenting a baseline study that provides detailed information on the analytical procedures required for environmental scientists to acquire precise and accurate data for making sound environmental decisions and îo propose a new insight to environmenta! pollution studies by means of presenting the importance of sediments as a new issue for environmental cognizance. The study comprises total, non-detrital, individual phase element composition, clay minerals composition and carbon content of the Southvvestern Black Sea sediments as well as identification of possible sources of iiimetals depending on the geological, oceanographical, historical and topographical characteristics of the area. it has been found as a result that, Sakarya and Rlyos Rivers are responsible for most of the sediment input to the Southvvestern Black Sea stations with differentiating priorities; while Filyos River output was predominant before 3,000 years B.P., after the sea level rise, Sakarya River output appeared as the basic factor of supplying sediment in the area. Co, Cr, Cd, Pb, Ni, Cu and Fe exceed the corresponding crustal values. Their occurrence in non-detrital form, in decreasing order is, Ni-Pb-Mn-Cu-Zn-Cr-Co-Fe-Cd. Early vvarning of pollution exposure can be pronounced for Cr, Cd, Pb, and Zn, vvhereas acute biological effects are probable for Ni in the Southvvestern Black Sea sediments. When their potential mobilities are considered, Co, Cu, Cd, Pb and Ni appear as more readily available than others, since they appear in the second order of potential mobility, i.e. Fraction 2, with higher percentages. The sources for the metals, on the other hand, are mainly atmospheric deposition and Sakarya River output. in parallel with the results of the study, an Environmental Management Study has been proposed to be established in the Sakarya Catchment Area that should necessarily target first the determination of the point sources and a decrease in their emissions for Ni, Pb, Cr, Cd, and Zn. ivKeyvvords: Sediments, Black Sea, Metals, Total Digestion, Two-Phase Extraction, Sequential Extraction, Clay Mineralogy, Organic Carbon, Atomic Absorption Spectroscopy, X-Ray Fluorescence. Science Code: 615.01.01 v