Micropaleontologic data from Damlaağaçderesi sedimentary melange in Alacaatlı region ( Ankara ) I reconstruction of Jurassi-cretaceous sedimentary successions
Alacaatlı Bölgesindeki ( Ankara ) Damlaağaçderesi sedimanter melanjının mikropaleontolojik verileri = Jura-Kretase yaşlı sedimanter istiflerin ilksel haline getirilmesi
- Tez No: 38618
- Danışmanlar: PROF.DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Alacaatlı, Sedimanter Melanj, Blok, Mikropaleontoloji, Biostratigraphy, calpionellids, planktic foraminifer, Ankara, Alacaath, Sedimentary Melange, Block, Micropaleontology, Biostratigraphy, Calpionellids, Planktic foraminifer
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 269
Özet
ÖZ ALACAATLI BÖLGESİNDEKİ (ANKARA) DAMLAA?AÇDERESİ SEDİMANTER MELANJININ MİKROPALEONTOLOJİK VERİLERİ: JURA-KRETASE YAŞLI SEDİMANTER İSTİFLERİN İLKSEL HALİNE GETİRİLMESİ GÖRGÜN, Sibel Berrin Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Demir Altıner Şubat, 1995,269 sayfa Ankara Alacaatlı bölgesi (GB), mikropaleontolojik veriler kullanılarak, Jura-Kretase yaşlı sedimanter istiflerin ilksel konumlarına getirilmesi amacıyla çalışılmıştır. Bölgede yüzeyleyen sedimanter kayaçlar üç ana birim altında sınıflandırılmıştır: Karakaya Grubunun Triyas yaşlı Olukman Formasyonu, Kretase Damlaağaçderesi Sedimenter Melanjı ve Tersiyer yaşlı genç Sedimanter örtü kayaçları. Damlaağaçderesi Sedimanter Melanjı esasen Titonîyen-Beriaziyen Yosunlukbayırı Formasyonu, Apsiyen- Alt Albiyen Soğukçam Kireçtaşı ve Albiyen-Santoniyen Akkaya formasyonuna ait bloklar içerir. Bütün bu bloklar pelajik karbonat ve ince taneli silisiklastik kayaçlar olup bir hamur içinde yüzer konumda bulunur.Damlaağaçderesi Sedimanter Melanjında gözlenen en genç blok Geç Santoniyen-Erken Campaniyen yaşlıdır. Melanjın hamuru olasılıkla Kampaniyen yaşlıdır. Akkaya formasyonu içinde bulunan Olistostromal seviyeler, Damlaağaçderesi Sedimanter Melanjına ait blokların ilk karışma yaşının, Albiyene kadar indirilebileceğini işaret etmektedir. Çeşitli Calpionella, Tintinnopsella, Crassicollaria, Remaniella ve Calpionellopsis türlerinden oluşan calpionellidler Tithoniyen-Beriaziyen aralığını kaplayan 4 zon ve 3 subzon vermişlerdir. Foraminiferidlerden Ticinella, Planomalina, Helvetoglobotruncana ve Dicarinella gibi bazı önemli türleri de içeren planktic foraminiferler Apsiyen-Santoniyen istiflerinin stratigrafisinde yaygın biçimde kullanılmışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROPALEONTOLOGIC DATA FROM DAMLAA?AÇDERESİ SEDIMENTARY MELANGE IN ALACAATLI REGION (ANKARA): RECONSTRUCTION OF JURASSIC-CRETACEOUS SEDIMENTARY SUCCESSIONS GÖRGÜN, Sibel Berrin M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof.Dr. Demir Altmer February, 1995,269 pages Alacaath Region of Ankara (SW) has been investigated for the purpose of reconstructing the Jurassic-Cretaceous sedimentary successions by using micropaleontologic data. The sedimentary rocks exposed in the area have been classified under three main units: Triassic Olukman Formation of Karakaya Group, Cretaceous Damlaağaçderesi Sedimentary Melange and young Tertiary sedimentary cover. Damlaağaçderesi Sedimentary Melange includes various blocks floating within its matrix, belonging mainly to Tithonian-Berriasian Yosunlukbayin Formation, Aptian-Lower Albian Soğukçam Limestone and Albain - Santonian Akkaya formation, all characterized by pelagic carbonates and fine-grained siliciclastic rocks.The youngest block discovered in the Damlaağaçderesi Sedimentary Melange is Late Santonian-Early Campanian in age. A possible Campanian age is assigned to the matrix of the melange. Presence of olistostromal levels in the Akkaya formation suggests that initial age of mixing of blocks of the Damlaağaçderesi Sedimentary Melange could be extended down in the Albian. Calpionellids with several species of Calpionella, Tintinnopsella, Crassicollaria, Remaniella and Calpionellopsis have yielded 4 zones, 3 subzones that span Tithonian to Berriasian. Among foraminiferids, planktic ones have been widely used in the stratigraphy of Aptian Santonian successions, including some important markers belonging to TicineUa, Planomalina, Helvetoglobotruncana and Dicarinella.