Urban rehabilitation and revitalization case = Tilkilik district / İzmir
Kentsel sağlıklaştırma ve yeniden canlandırma çalışma alanı = Tilkilik mahallesi / İzmir
- Tez No: 38620
- Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Sağlıklaştırma, Konut Alanlarının Yeniden Canlandırılması, Kültürel İyileştirme, Kimlik, Katılım, Urban Rehabilitation, Residential Revitalization, Cultural Upgrading, Identity, Participation Science Code? 601.01.02 iv
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
öz KENTSEL SA?LIKLAŞTIRMA VE YENİDEN CANLANDIRMA ÇALIŞMA ALANI: TİLKİLİK MAHALLESİ/İZMİR ÖZYÜRÜK, Gülnur Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Ali CENGİZKAN Ocak 1995, 209 sayfa Bugün yaşadığımız çevreler, oturduğumuz mekanlar, genellikle bizim yaşam tarzımıza uymamakta ve kimliğimizi yansıtmamaktadır. Oysa, bireylerin kimliği içinde yaşadıkları çevrenin etkisinde oluşur ve yaşadıkları süre içinde mekana bağlı bir kimlik oluşur. Kişilerin düşünce sistemleri, inançları ve toplumun ortak değer yargıları bu kimlikten doğar ve toplum kültürü de bunlara bağlı olarak meydana çıkar. Bu çalışmanın amacı, farklı bakış açılarından inceleyerek konut kavramının anlam ve önemini ortaya koymaktır. İlk aşamada, yaşamımızda konutun önemi araştırılmıştır. Bu kapsam içinde, konunun diğer bir yönü olan konut yetersizliği sorunu da incelenmiş ve ülkemizde sorunun sadece tek yönlü olarak çözülmeye çalışıldığı anlaşılmıştır. Evsiz insan sayısına göre yeni konut üretmek çözüm gibiSorulmuş ve yapılan uygulamalarda bu yanlış çıkış noktasının olumsuz sonuçları görülse de farklı düşünceler üretilmesine yol açmamıştır. Birtakım koruma programlan uygulanmaya çalışılmış, ancak tek bina koruma anlayışı ve ekonomik kaynak yokluğu yüzünden bu alanlar çöküntü alanlarına dönüşmüş, buralarda yaşayanlar evlerini ya terkederek ya da satarak bu dönüşümü hızlandırmışlardır. Çoğunlukla da yerine çok katlı yeni yapı yapmak amacıyla evlerini yıkmaktadırlar. Mevcut imar planları da bu olumsuz gelişmelere olanak tanıyan bir tutum sergilemektedir. Konut problemine alternatif bir çözüm önermek çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Öneri, kent içindeki mevcut konut stogunu etkin hale getirerek, bu gibi alanların aslında yaşanabilir çevreler olduğunun kanıtlanmasını ve bu amaçla bir program oluşturulmasını kapsamaktadır. Çalışmanın ikinci aşamasında, mevcut konut stoğunun yenilenmesi ve yeniden kullanımı için bir metot oluşturulmaya çalışılmıştır. Oluşturulan teorik araştırmanın somut bir sonuca ulaşması amacıyla İzmir'de Tilkilik Mahallesi çalışma alanı olarak seçilmiş ve benzer yerleşmelerdeki çalışmalara ışık tutabilecek bir model oluşturulmuştur. Bu çalışmanın, benzer yenileme/sağlıklaştırma alanlarındaki kararların verilmesinde uygulanacak yöntem konusunda yararlı olacağı beklenmektedir. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN REHABILITATION and REVITALIZATION CASE: TİLKİLİK DISTRICT/İZMİR ÖZyÜRÜK, Gülnur M.Arch. In Architecture Supervisor; Inst. Ali CENGİZKAN January, 1995, 209 pases Today, we live in such environments that do not support our identity. Individual identity emerses from the environment that we live in. And place-linked identity comes to the existence during the life cycle. People's thoughts, beliefs and shared rules of the society, all of these, originate from this identity and constitute to the society's culture. The initial aim of this study is to understand the housing concept from different perspectives. As a first step, the importance of home in our life is signified. Then, the problem of insufficiency in housing is investigated. It is observed that, in our country, the problem is taken into consideration from only one point j increasing the number of new houses according to the number of homeless people. iiiIn Turkey, although some conservation programs have been made, individual building preservation and luck of funds led to the areas of conservation to become like run-down areas. People living in such areas left their homes or sold them. And they generally pulled down their homes to be able to make new ones with more storeys. And the existing master plans were also in favour of this misconduct. Under these conditions, our challenge is to propose an alternative solution to the housing problem. Our proposal is to make use of the potential of existing housing stock in inner city areas. As second phase of the study we try to develop a method for rehabilitation and reuse of our existing housing potential. Taking these facts into consideration, 'Tilkilik' district of İzmir has been investigated as a case study to test our theoretical background. It is aimed to form a model for such a residential area. It is hoped that the study will serve as a guide for further studies in such revitalization areas.