Effect o loading direction and long-term aging on fatique crack growth in A1-Li alloy 2090
Yükleme doğrultusu ve uzun süreli yaşlandırmanın 2090 Alş-Li alaşımındaki çatlak büyüme tavrına etkisi
  1. Tez No: 38621
  2. Yazar: MUSTAFA ANIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 2090 Aluminyum-Lityum Alaşımı, korozyonlu yorulma, çatlak büyüme hızı, mikroyapı, kayma düzlemselliği, çatlak ucu elektrokimyası, 2090 Aluminium-Lithium alloy, corrosion fatigue, crack growth rate, microstructure, slip-planarity, crack tip chemistry
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz YÜKLEME DO?RULTUSU VE UZUN SÜRELİ YAŞLANDIRMANIN 2090 Al-Li ALAŞIMINDAKİ ÇATLAK BÜYÜME TAVRINA ETKİSİ ANIK, Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa DORUK Ocak, 1995, 146 sayfa 2090 Al-Li alaşımında, 150, 165 ve 180°C sıcaklıklarda 1000 saate kadar süren uzun süreçli yaşlandırmaların çatlak büyüme tavrına etkisi araştırıldı ve sonuçlar tuzlu su ortamındaki çatlak büyüme hızlan ile karşılaştırıldı. 40x200 mm ebadındaki merkez çatlaklı numuneler, 1.6 mm kalınlığındaki levhadan kesilerek hazırlandı. Çatlak büyüme davranışının yükleme doğrultusuna bağlılığım saptamak için, numuneler tane akma yönünde (L-T) bu yöne dik doğrultuda (T-L) ve haddeleme doğrultusuna 45° açılı olacak durumda yönlendirildi. Bu çalışmada kullanılan numunelerde, çatlak büyüme davranışının yükleme doğrultusu ile çok fazla değişmediği gözlemlendi. Buna karşılık, 1000 saatlik yaşlandırmayı takiben çatlak büyüme hızının yaklaşık 8 kat artış göstermesiyle, uzun süreli yaşlandırmanın çatlak büyüme kinetiğine çok büyüketkisi olduğu saptandı. Tuzlu su ortamındaki çatlak büyüme hızı havadaki büyüme hızına oranla AK nın düşük değerlerinde yüksek, yüksek değerlerinde düşük bulundu. Düşük gerilim şiddet aralıklarındaki hızlanmanın sebebi, yüzey pürüzlülüğünden kaynaklanan çatlak kapanma etkisindeki azalma olarak değerlendirilirken, yüksek gerilim şiddet aralıklarındaki yavaşlama çatlak ucu elektrokimyasına bağlandı. Bu durumda yüksek katodik etkinliğe sahip intermetaliklerin rol oynayabileceği gözönüne alındı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF LOADING DIRECTION AND LONG-TERM AGING ON FATIGUE-CRACK GROWTH IN Al-Li ALLOY 2090 ANIK, Mustafa M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa DORUK January, 1995, 146 pages The effect of prolonged exposures up to 1000 Hr at 150, 165 and 180°C on the fatigue-crack growth (FCG) were studied in the Al-Li alloy 2090 and results compared with crack growth rates determined in salt-water. The CCT specimens, 40x200 mm in size, were taken from sheet material with a thickness of 1.6 mm. To investigate the directionality of FCG behaviour, the specimens were machined in the grainflow direction (L-T), long-transverse direction (T-L) and 45° to rolling direction (L+45°). FCG behaviour did not vary significantly with specimen orientations tested in this study. However, the long-term aging was found to have a pronounced effect on the crack growth kinetics, demonstrated by growth rates that increased up to about 8 fold following aging for 1000 Hr. The rate of salt-water induced FCG was higher at low values, but lower at high values of AK, relative to inthose obtained in air. Whereas the reduction in roughness induced crack closure effect is believed to be responsible for enhancement at low stress intensity ranges the retardation at high AK-values may be attributed to the crack-tip electrochemistry, whereby intermetallics with high cathodic efficiency are thought to play a role.