Determination of fatique and creep failures of pipes that work under high temperature and pressure by not methods
Yüksek basınç ve sıcaklık altında çalışan borularda yorulma ve sürünme hasarlarının tahribatsız muayene metotları ile belirlenmesi
- Tez No: 38624
- Danışmanlar: PROF.DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik Metod, Buhar Kazan Boruları, Yorulma ve Sürünme, Ultrasonic Method, Boiler Pipes, Fatigue and Creep
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz YÜKSEK BASINÇ ve SICAKLIK ALTINDA ÇALIŞAN BORULARDA YORULMA VE SÜRÜNME HASARLARININ TAHRİBATSIZ MUAYENE METOTLARI ÎLE BELİRLENMESİ TEKİN, Bahadır Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay ANKARA Ocak, 1995, 159 sayfa. Bu tezin amacı, termal santrallerin buhar kazan borularında, çalışma şartlarından dolayı oluşabilecek yorulma ve sürünme hasarlarının uygun tahribatsız muayene metotları ile belirlenmesidir. Buhar kazan borularında oluşabilecek yorulma hasarlarının büyüklüklerinin göreceli olarak belirlenmesinde, boru konstrüksiyonu, süreksizliklerin yönlenmesi, boru özellikleri (kavis, kalınlık, yüzey) gibi Tahribatsız Muayene Metotlarını sınırlayan etkenler göz önüne alındığında diğer metotlara göre daha uygun olduğu görülen Ultrasonik Test Metodu kullanılmıştır. Bu amaçla, hata büyüklüğü değerlendirmesi için derinlikleri değişmek üzere çeşitli açılardaki karşılaştırma çentiklerinden alman yankılardan karşılaştırma eğrileri çizilmiştir.Sürünme hasan malzemede, servis öncesi durumuna göre ultarasonik ses dalgalarının hızlarının değişimine yol açabileceğinden, karşılaştırma ve test boruları arasında ses hızı farklılıkları Ultrasonik Muayene ile ölçülmüştür. Borular oldukça büyük kavisli yüzeylere sahip olduklarından ultrasonik açılı probun tabanına, borunun kavisine uygun olacak şekilde takoz monte edilmiştir. Takozlu probun indeks, açı değerlerinin bulunabilmesi için özel bir blok (açı-indeks- bloğu) hazırlanmıştır. Açı-indeks-bloğunun yankı özelliklerinden, takozlu probun açısının doğru olarak hesaplanmasını zorlaştıran yüksek oranda ses zayıflaması görülmüştür. Ses zayıflamasının nedeni, metalografik olarak belirlenmiş iri taneli yapı ile doğrulanmıştır. Bu problem uygun bir ısıl işlemle giderilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF FATIGUE AND CREEP FAILURES OF PIPES THAT WORK UNDER HIGH TEMPERATURE AND PRESSURE TEKÎN, Bahadır M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay ANKARA January, 1995, 159 pages. Scope of this thesis is to determine the fatigue and creep failures of steam boiler pipes which are likely to occur in a thermal power plant by suitable Non destructive Testing (NDT) Methods. Relative size estimation of fatigue failures has been done by using Ultrasonic Testing Method due to effects like constructions, discontinuity orientation of pipes, pipe characteristics (curvature, thickness, surface) which put limitations on the Non-destructive Methods. For this aim, Comparison Lines have been drawn from the echoes taken from comparison notches with different angles changing in depths. mSince creep failure may lead to variation of ultrasonic wave velocity in the material with respect to the initial situation, this variation between comparison and test pipes have been measured by Ultrasonic Method. 4 MHz, 70° miniature probe has been modified by mounting a wedge which has the same curvature with the surface of test pipes in order to provide better optimization of ultrasonic echoes. After mounting the wedge, because of changing the original parameters i.e., angle and index, a special probe (angle-index-block) has been manufactured to measure them. High sound attenuation, which made it difficult to measure the angle of the probe after mounting the wedge was observed by the echoes taken from the angle-index-block and it was confirmed by coarse grain structure which was determined metallographically. This problem has been overcome by a suitable heat treatment.