Computer program development for the design of buried steel pipes
Gömülü çelik boruların tasarımı için bilgisayar programı geliştirilmesi
- Tez No: 38629
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN KEYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Computer-aided Design, Buried Steel Pipes, Loads on the Pipe, Design Codes
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
ÖZ GÖMÜLÜ ÇELİK BORULARIN TASARIMI ÎÇİN BÎLGÎSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ ELYAN, Güven Yaşar Yüksek Lisans Tezi, inşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Engin KEYDER Ocak, 1995, 204 sayfa Bu tezin konusu gömülü çelik boruların tasannu için gereken statik analizleri ve et kalınlığı tahkiklerini yapan bilgisayar programı geliştirilmesidir. Bu program Quick Basic programlama dilinde hazırlanmıştır. Toprak altında gömülü olan boruların tasarımı için önce boruyu etkileyen yüklerin incelenmesi gerekir. Bu yükler iç ve dış olarak sınıflandırılabilir. İç yükler maksimum su basıncı ve su darbesi, dış yükler ise boru üzerinde ve yanlardaki toprak basıncı ve bunun üzerindeki hareketli ve sabit yüklerdir. Borudaki gerilmeler statik analiz neticesinde elde edilir. Gerekli boru et kalınlığı American Water Works Association (AWWA), Alman Standartları (DIN 2413) ve Det Norske Veritas (DNV) şartnamelerine göre kontrol edilir. Programda aynı zamanda destek veya zemin çökmesi durumundaki tahkikler de gerçekleştirilmektedir. Anahtar Kelimeler : Bilgisayar Destekli Tasarım, Gömülü Çelik Borular, Boru Üzerindeki Yükler, Standardlar. Bilim Dalı Sayısal Kodu ; 624.03.00 rv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER PROGRAM DEVELOPMENT FOR THE DESIGN OF BURIED STEEL PIPES ELYAN, Güven Yaşar M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Engin KEYDER January, 1995, 204 pages The objective of this thesis is to develop a computer program for the design of buried steel pipes. The program was coded in the Quick Basic language. For the design of steel pipes which are buried under the soil, it is necessary to consider the loads on the pipes. These loads can be classified as internal and external. Internal loads are maximum design pressure and surge or water-hammer pressure. External loads on the buried pipe are generally comprised of the weight of backfill together with live and dead loads. Static analysis is carried out and the stresses on the pipe are found. The necessary wall thickness of the pipe is computed by means of different standards like American Water Works Association (AWWA), German Standards (DIN 2413), Det Norske Veritas (DNV). The program also checks stresses for the support settlement cases.