Physicochemical treatment of bleachery process efluents : ''A case study of Seka Kastamonu pulp and paper plant''
Kağıt ve selüloz fabrikası ağartma prosesi atıksularının fizikokimyasal method ile arıtılması ; ''Seka Kastamonu Kağıt Fabrikası örneği''
  1. Tez No: 38628
  2. Yazar: AZİZE GERÇEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLERMAN SÜRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağartma Prosesi Atıksuyu, Asit Kanlı Atıksuyu, Alkali Kanalı Atıksuyu, Fizikokimyasal Atiksu Arıtm Metodlan, Kimyasal Çökeltme, Koagulasyon, Bleachery Process Effluent, Acidic Bleachery Effluents, Alkali Bleachery Effluents, Physicochemical Waste Water Treatment, Chemical Precipitation, Coagulation
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ KA?IT VE SELÜLOZ FABRİKASI A?ARTMA PROSESİ ATIKSULARINTN FİZİKOKİMYASAL METHOD İLE ARITILMASI;“SEKA KASTAMONU KA?IT FABRİKASI ÖRNE?İ”GERÇEK, Azize Yüksek lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülerman SÜRÜCÜ Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. F. Celal GÖKÇAY Ocak, 1995, 109 sayfa. Bu araştırmada, Seka Kastamonu Kağıt ve Sellüloz Fabrikasında ortaya çıkan ağartma prosesi asit kanalı atıksuyunda renk, COD ve bulanıklğın fizikokimyasal metod ile antılabilirlik çalışmaları yer almaktadır. Kimyasal çökeltme çalışmaları Jar Test ile alumimyum sülfat (alum) ve demirklorür (FeCl3) koagulantlan kullanılarak gerçeldeştirimiştir. pH ve koagulant miktarı arıtma verimliliğini etkileyen faktörlerdir. Her bir coagulant için optimum coagulant dozu ve optimum pH bulunmuştur. Buna göre, alum kullanılarak asid kanalı ile yapılan deneylerde optimum pH 8.35"deki optimum doz 90 mg/1 olarak belirlenmiştir. Bu dozda, 67% renk, 34% COD ve 75% bulanıklık arıtımı elde edilmiştir. Alum ilekarşılaştırmak amacıyla, FeCl3 'ün koagulant olarak kullanıldığı çalışmada ise daha düşük arıtım elde edilmiştir. Aüksu asit kanalının, alkali kanalı ile 1:1 oranda karıştırılıp, alum ile antılabilirliği de araştırılmış.Buna göre, 100 mg/1 alum dozunda 95% renk, 57% COD ve 96% bulanıklık arıtımı sağlanmıştır. Genel olarak, bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, ağartma prosesi asit kanalı atıksuyunun aratılmasında kabul edilebilir oranda arıtma verimliliği elde edilmiştir. Ekonomic avantajları gözönünde bulundurularak, alum koagulantı ile kimyasal çökeltme metodunun kullanılması tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHYSICOCHEMICAL TREATMENT OF BLEACHERY PROCESS EFFLUENTS; 11A CASE STUDY OF SEKA KASTAMONU PULP AND PAPER PLANT" GERÇEK, Azize M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gülerman SÜRÜCÜ Co-Supervisor: Prof. Dr. F. Celal GÖKÇAY January, 1995, 109 pages. in this work, colour, COD and turbidity removal studies for acidic bleachery effluents were undertaken by using physicochemical methods. Chemical precipitation was carried out by Jar Test by using Alurainium Sulfate (alum) and Ferric Chloride (FeCl3) coagulants. The pH and coagulant concentration are the main factors that affect removal efficiencies. For each type of coagulant an optimum dosage and the pH were experimentally obtained. Experiments at various alum concentrations showed that optimum alum dosage of 90 mg/1 at pH 8.35 revealed 67% colour, 34% COD and 75% turbidity removal effîciencies for acid channel effluent. Experiment performed by using Ferric Chloride as comparison iiiindicated lower removal efficiencies. Treatability of acidic and alkali waste water together at 1:1 ratio was examined. At 100 mg/1 alum dosage a 95% colour, 57% COD and 96% turbidity removal efficiencies were observed. A general conclusion that can be drawn from this study is that, for acidic bleachery effluents chemical precipitation by using alum as a coagulant, is preferred due to acceptable removal efBciencies and economical advantages obtained.