A 4-Bit microcontroller design using semi-custom CMOS VLSI design techniques
Yarı özel CMOS VLSI tekniği kullanarak 4-bit mikro denetleyici tasarımı
  1. Tez No: 38631
  2. Yazar: A.MURAT İSMAİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: VLSI, Mikrodenetleyici, Mikroişlemci, Bilgisayar Mimarisi, Mikro İşlem, Sayısal Tasarım:, VLSI, Microcontroller, Microprocessor, Computer Architecture, Mi cro Computing, Digital Design
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
oz YARI ÖZEL CMOS VLSI TEKNİ?İ KULLANILARAK 4-BIT MIKRO DENETLEYİCİ TASARIMI İSMAİLO?LU, A. Neslin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat AŞKAR Ocak, 1995, 131 sayfa. Bu çalışmada bir 4-bit CMOS mikrodenetleyici yongası tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. 4-bit mikrodenetleyici yongası, 4-bit bilgi üzerinde temel işlemeler yaparak ve 39 komuttan oluşan bir komut kümesini kullanarak, temel denetleyici uygulamalarının gereklerini yerine getirmek üzere tasarlanmıştır. 4- bit mikrodenetleyicinin yapısı Harvard tipi mimari temel alınarak tasarlanmış ve modüler bir yaklaşımla işlevsel bloklardan oluşturulmuştur. Gerçekleştirme aşamasında, 2.4/fro Mietec Standart Hücre kütüphanesi kullanan Çok Büyük Ölçekli Tümleşim Bilgisayar Destekli Tasarım ortamı devre tanımlama, devre optimizasyonu, donanım sentezi ve simulasyonlar için kullanilmıştır. Yonganın fiziksel serimi de aynı ortam üzerinde etkileşimli yerleştirme ve hat çekme ile elde edilmiş ve işlevleri sayısal simulasyonlarla doğrulanmıştır. 4-bit mikro denetleyici yongasının 2950 adet standart hücreden oluşan ve 45.2mm2lik bir silikon alanını kaplayan son serimi prototip üretim için Belçika'ya IMEC'e gönderilmiştir. Üretilen 4-bit mikrodenetleyici yongası, işlevleri ve performansı doğrulanmak üzere laboratuvarda test edilmiştir. Yonga bütün testlerde doğru çalışmış ve beklenen perfomansı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A 4-BIT MICROCONTROLLER DESIGN USING SEMI-CUSTOM CMOS VLSI DESIGN TECHNIQUES İSMAİLO?LU, A. Neslin M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat AŞKAR January, 1995, 131 pages. In this study, a 4-bit CMOS Microcontroller is designed and imple mented. The 4-bit microcontroller chip is designed to fulfill the requirements of general controller applications by performing basic operations on 4-bit data and implementing an instruction set of 39 instructions. The architecture of the 4-bit microcontroller is based upon a Harvard type architecture and constructed in a modular approach from its functional blocks. In the implementation phase, VLSI CAD Framework tools, using the 2.4/^ra Mietec Standard Cell Library are used for schematic description, circuit optimization, hardware synthesis and simulation. The physical representation of the microcontroller chip is also ob tained on the CAD Framework, by interactive routing and placement, and its functionality is verified using fully digital simulators. The final layout of the 4-bit microcontroller chip, containing 2950 standard cells in 45.2raro2 silicon area, is sent to IMEC in Belgium for prototype production. The manufactured 4-bit microcontroller chip is tested in laboratory to verify its functionality and performance. The chip worked correctly in all tests and it evaluated the ex pected performance.