Agrobacterium mediated gene transfer in tobacco
Tütünde agrobacterium ile gen transferi
  1. Tez No: 38632
  2. Yazar: MEHRZAD MAHMOUDİAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜSEYİN ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün, Gen Transferi, Agrobacterium, Neomisin Fosfotransferaz, GUS vı, Tobacco, Gene Transfer, Neomycin Phosphotransferase-II, GUS, Agrobacterium IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz TÜTÜNDE AGROBACTERIUM İLE GEN TRANSFERİ Mahmoudian, Mehrzad Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin Avni Öktem Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Yücel Ocak 1995, 88 sayfa Bu çalışma, Samsun çeşidi tütün bitkilerinde Agrobacterium yoluyla gen transferini içermektedir. Transfer edilen genler, kanamisine direnç sağlayan neomisin fosfotransferaz-II ve genelde raportör gen olarak kullanılan p-glukuronidaz (GUS) enziminin sentezinden sorumlu DNA dizileridir. Gen transferi, pBI121 binary vektörü taşıyan, Agrobacterium tumefaciens LBA4404 susunun kullanımıyla ve“yaprak diski transformasyonu”metoduyla gerçekleştirilmiştir. Binary vektörler, LBA4404 suşlannın içine“tri-parentel mating”olarak bilinen bir yöntemle aktarılmışlardır. Gen tiansferinin başarısı transforme edilen yaprak disMerinin kanamisine direnci ve GUS aMvitelerinin tayini ile saptanmıştır.Yaprak disMerinin öldürücü dozda kanamisin içeren Murashige- Skoog (MSB) büyüme ortamlarındaki kallus oluşumlarına dayanarak saptanan transformasyon yüzdesi %80 üzerindedir. Transforme edilen disklerden elde edilen gövdelerin, %90'dan fazlası kanamisin içeren MSC seçici ortamlarında kök oluştnrabilmiştir. Gelişen bitkiler toprağa alınmış ve normal büyüme göstermişlerdir. Kendi kendine döllenmiş Fo transgenik bitkilerden elde edilen tohumlar kanamisin varlığında çimlenebilmekte ve GUS enzimini ifade edebilmektedirler, bu da aktarılan genlerin Fİ generasiyonunda kalıtımım ve fonksiyonel ifadelerini göstermektedir. Bahsedilen teknikler uygulanılarak aktarılan genlerin fonksiyonel olarak ifade edildiği birçok transgenik bitkiler elde edümiştir. Elde edilen değişik sonuçlar, aktarılması planlanan genlerin transgenik bitkilere ve Fİ generasiyonuna transfer olduğunu, bitki genomuna sabit olarak yerleştiğini ve ifade edildiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AGROBACTERIUM MEDIATED GENE TRANSFER IN TOBACCO Mahmoudian, Mehrzad Ms., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Hüseyin Avni Öktem Co-Supervisor: Prof. Dr. Meral Yücel January 1995, 88 pages This work describes Agrobacterium mediated gene transfer in Samsun variety of tobacco plants. Transferred genes were the coding sequences of neomycin phosphotransferase-II, which is known to confer kanamycin resistance, and a bacterial originated gene, p-glucuronidase (GUS), which is commonly used as reporter gene. Transfer of genes were achieved by“leaf disk transformation”method, by the use of Agrobacterium tumefaciens LBA4404 strain, carrying the binary vector pBI121. Binary vectors were mobilized in LBA4404 strains by a process known as“tri-parental mating”. Success of gene transfer method was analysed by monitoring the resistance of leaf disks to kanamycin and by measuring the GUS activities of transformants. inTransformation frequency was over 80% as deduced by callus formation of transformed leaf disks on Murashige-Skoog (MSB) based growth media containing kanamycin at lethal doses. More than 90% of regenerated shoots from transformed plants were able to form roots on MSC selective media. Fully regenerated plants were potted out in soil and grown normally. Leaf disks prepared from transgenic plants were fully potent to regenerate on MSB selective media. High levels of exogeneous GUS activity were recorded in transgenic plants where control plants exhibit no GUS activity. Seeds obtained from the self pollinated Fo transgenic plants were able to germinate in the presence of kanamycin and were able to express GUS enzyme, indicating the inheritance and functional expression of transferred genes in Fl progeny. By employing these techniques we have obtained several lines of transgenic plants functionally expressing the transferred genes. Different lines of evidences clearly demonstrated transfer, stable integration and expression of the transferred genes in transgenic plants and their Fl progeny.