Tavşan S1 perforatör bazlı sırt flebi tabanına yerleştirilen doku genişleticinin farklı hacimlerde ekspansiyonuna perforatör damarın cevabı
Response of the perforator vessel to the varying volumes of expansion of tissue expander implanted at the base of rabbit s1 perforator based dorsal flap
- Tez No: 386652
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL KESİKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: perforatör flep, doku genişletme, renkli Doppler Ultrason, perforatör çapı, rezistivite indeksi, perforator flap, tissue expansion, color Doppler ultrasound, perforator diameter, resistivity index
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada tavşan S1 perforatör bazlı sırt flebine yapılacak ekspansiyonun pedikülden kan akımına ve damar çapına etkisinin renkli Doppler ultrason ile; perforatörün tunika medya ve adventisya tabakalarının kalınlığına etkisinin histopatolojik inceleme ile ve flep vaskülaritesine etkisinin anjiyografi ile araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 12 adet Yeni Zelanda cinsi tavşanın sağ ve sol S1 perforatörlerine renkli Doppler ultrason yapılarak sistol tepe akım hızı, diyastol sonu akım hızı, diyastol ortası akım hızı, ortalama akım hızı, rezistivite indeksi ve pulsatilite indeksi ve damar çapı ölçüldü. Tavşanların sol taraflarına doku genişletici yerleştirildi, sağ tarafları kontrol grubu olarak kullanıldı. 4 tavşana 150cc, 4 tavşana 200cc, 4 tavşana 250cc ekspansiyon yapıldı. 3 haftalık ekpansiyon süresi sonunda tekrar renkli Doppler ultrason yapıldı. Sonuçlar karşılaştırıldı. Deney ve kontrol grubunun S1 perforatör bazlı flepleri tek parça olarak kaldırıldıktan sonra fleplerin anjiyografisi yapıldı ve vaskülaritedeki değişiklik karşılaştırıldı. Deney ve kontrol grubunda perforatörlerden biyopsi alınarak tunika medya ve tunika adventisya tabakalarının kalınlıkları karşılaştırıldı. Bulgular: Deney grubunda daha belirgin olmak üzere deney ve kontrol grubunda ekspansiyonla damar çapının arttığı görülmüştür. Deney grubunda rezistivite indeksi azalırken kontrol grubunda arttığı saptanmıştır. Deney ve kontrol grubunda pulsatilite indekslerinde değişim saptanmamıştır. Anjiyografiler değerlendirildiğinde deney grubunda vaskülarite artışı dikkat çekmektedir. Perforatörlerin tunika medya ve tunika adventisya kalınlıkarında farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Perforatör flep tabanına yerleştirilen doku genişleticinin ekspansiyonu ile perforatör damar çapı artar, rezistivite indeksi azalır, pulsatilite indeksi değişmez. Ekspanse edilen flebin komşu anjiyozomunun arterinin damar çapı ve rezistivite indeksi artar. Komşu anjizomda olan bu değişiklik, ekspansiyonla açılan“choke”anastomozlar vasıtasıyla kanı ekpanse edilen anjiyozoma yönlendirmek için meydana gelmiş bir adaptasyon olabilir. Ekpanse edilen perforatör flebin vaskülaritesi artar. Perforatörün tunika medya ve adventisya tabakalarının kalınlığında değişiklik olmaz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine the effect of expansion of the rabbit S1 perforator based dorsal flap to the blood flow from the pedicle and vessel diameter via color Doppler ultrasound, to the thickness of the tunica media and tunica adventitia via histopathological examination and to the vascularity of the flap via angiography. Material and Methods: We used color Doppler ultrasound to measure the peak systol flow velocity, end diastolic flow velocity, middiastolic flow velocity, mean flow velocity, resistivity index, pulsatility index and diameter of the right and left S1 perforators of 12 New Zealand rabbits. Tissue expander were implanted at the left sides and right sides were used as control group. 4 of the expanders were inflated to 150cc, 4 of the expanders were inflated to 200cc and 4 of the expanders were inflated to 250 cc. After 3 weeks of expansion, period we repeated color Doppler ultrasound examination and compared the results. After the monobloc harvesting of experiment and control flap, we made angiography of the flaps and compared the vascularity. We took biopsies from the the perforator arteries of experiment and control group and we compared the thickness of tunica media and tunica adventitia. Results: The diameter of the perforator vessel increased with tissue expansion at both experiment and control groups. The increase of vessel diameter was more evident at experiment group. Rezistivity index decreased at the experiment group and increased at the control group. Pulsatility indexes changed at neither experiment nor control group. At the angiographies, there is notable increase of the vascularity of experiment group's flaps. There is no difference between the thickness of the tunica media and tunica adventita layers of the experiment and control group. Conclusion: With tissue expansion of a perforator flap, the diameter of the perforator vessel increases, rezistivity index decreases and pulsatility index does not change. At the adjacent angiozom of the expanded flap, vessel diameter increases and rezistivity index decreases. These changes at the adjacent angiozom can be the result of an adaptation which occurs in order to incline blood flow to the expanded tissue through the choke anastomosis which are opened as aresult of tisuue expansion. The vascularity increases when a perforator flap is expanded. Tissue expansion does not make any change at the thickness of tunica media and adventitia layers of the perforator vessel.