Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Polikliniği'ne başvuran erkek hastaların cinsel sağlığının SHIM sorgulama formu ile değerlendirilmesi (SHIM:Sexual health inventory formen)
The assessment of men sexual health with shim questionnaire that incoming male patients to the University of Cukurova Faculty of Medicine Department of Urology
- Tez No: 386651
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN DORAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: erkek cinsel sağlığı, erken boşalma, sertleşme problemi, SHIM, üroloji, Male sexual health, premature ejaculation, erectile dysfunction, SHIM, urology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu çalışma ile polikliniğe başvuran 18 yaş üstü erkeklerde cinsel sağlığın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Ocak 2014-Haziran 2014 tarihleri arasında 250 erkek hastaya SHIM (Sexual Health Inventory for Men) sorgulama formu uygulandı ve cinsel sağlığa etki eden farklı parametreler karşılaştırıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 19.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Ki Kare test istatistiği kullanılmış olup tüm testlerde istatistiksel önem düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Tüm hastaların yaş ortalaması 45,19 ± 13,752 (min. 19 – maks. 78) idi. Cinsel sağlığa etki eden farklı parametreler karşılaştırıldı. Cinsel sağlığın, düzenli spor aktivitesi, cinsel ilişki, gece ve sabah sertleşmesi sıklığı ve az miktarda alkol ile olumlu etkilendiği; yaş, cerrahi özgeçmiş, sistemik hastalıklar ve ilaç kullanımı ile olumsuz etkilendiği saptanmıştır. Edinilen bulgular arasında, şiddetli düzeyde ED'u olan hastaların % 89,5'i 51 ve üzeri yaştaydı, % 42,1'inde sabah ereksiyonu hiç olmuyordu, % 84,2'sinde sistemik hastalık vardı ve % 47,4'ü kardiyovasküler ilaçlar kullanıyordu. Sonuç: Farklı değişkenlerin erkek cinsel sağlığına etkisi detaylı olarak incelenmiş, yaşam tarzı değişiklikleri ve alışkanlıkların genel sağlığı olduğu gibi cinsel sağlığı da etkilediği saptanmıştır. İstatistiksel değerlendirme ile SHIM parametrelerine göre ED oranlarının literatür ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aims : In this study we aimed to evaluate the sexual health of men who admitted to our hospital urology polyclinic and were older than 18 years old. Materials and Methods: Between January 2014- June 2014, SHIM (Sexual Health Inventory for Men) questionnaire was performed for 250 men patient. We compared different parameters that effect sexual health. The datas were analyzed statisticaly by SPSS 19.0 programme. The Chi-Square test was used and statistical signifıcance level was taken as 0,05 for all tests. Findings: Mean age of all patients was 45,19 ± 13,752 (min. 19 – max. 78). Different parameters which effect on sexual health was compared. Sexual health favorably influenced by regular sports activities, sexual intercourse, nocturnal and morning erection frequency and a small amount of alcohol, but non favorably influenced by age, surgical history, systemic diseases and use of drugs. Among the findings, the 89,5% of patients that had severe erectil disfunction were age 51 and older, 42,1% of them did not ever have an morning erection, 84,2% of them had systemic diseases and 47,4% of them were using cardiovascular drugs. Result: The effect of different variables on male sexual health is investigated in detail, habits and lifestyle changes effect the sexual health as well as the overall health. According to SHIM parameters with statistical assessment of erectile dysfunction rates is similar with literature.