İdiopatik trombositopenik purpuralı hastaların tedavisinde yüksek doz metilprednizolon ve intravenöz immünglobulin G etkinliğinin karşılaştırılması
The efficacy of high-dose methylprednisolone versus intravenous immunoglobulin G therapy in patients with idiopathic thrombocytopenic purpura
- Tez No: 386662
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL GÜRKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İdiopatik trombositopenik purpura, yüksek doz metilprednizolon, intravenöz immünglobulin G, tedavi etkinliği
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
İdiopatik Trombositopenik Purpuralı Hastaların Tedavisinde Yüksek Doz Metilprednizolon ve İntravenöz İmmünglobulin G Etkinliğinin Karşılaştırılması Amaç: İTP trombositlere karşı oluşan otoantikorların neden olduğu edinsel bir hastalıktır. İTP tedavisinin başlıca amacı, majör kanamayı önlemek için güvenli bir trombosit sayısı elde etmektir. Çalışmamızda akut dönemde başvuran İTP hastalarının acil tedavisinde, YDMP ile İVİG etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1977-2014 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Hematoloji Kliniğine başvuran, yeni İTP tanısı alan veya daha önce İTP tanısıyla izlenmekte olup akut atak ile başvuran ve trombosit sayısı < 30x109/L veya kanaması olup trombosit sayısı 0,05). YDMP verilen grupta yanıta kadar geçen sürenin daha kısa olduğu saptandı (p0,05). Sonuç: Erişkin İTP'lilerde akut trombositopenik dönemde ve uzun süreli remisyon sağlanmasında YDMP, İVİG ve KS tedavisine göre daha etkili bir tedavidir.
Özet (Çeviri)
Aim: ITP is an acquired disease, which develops by autoantibodies that are formed against platelets. Main purpose of the ITP treatment is to obtain adequate platelet count in order to avoid major bleeding. In our study, we aimed to compare the effectiveness of the HDMP and IVIG in ITP patients during their emergency treatments. Methods and Materials: The study includes 140 patients consisting of newly diagnosed or chronic ITP patients with an acute attack and had applied our outpatient department in Çukurova University Medical School in between 1977 and 2014. Patients with a platelet count 0,05) .