Job shop scheduling under dynamic and stochastic manufacturing environment
Dinamik ve rantsal üretim ortamında atölye çizelgelemesi
- Tez No: 38667
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İHSAN SABUNCUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Job shop scheduling, reactive scheduling, simulation. m
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET DİNAMİK VE RASTSAL ÜRETİM ORTAMINDA ATÖLYE CİZELGELEMESİ Erhan Kutanoğlu Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Ocak, 1995 Pratikte, üretim sistemleri dinamik ve rastsal olayların olageldiği ortam larda çalışmaktadır. Çizelgeleme literatürünün büyük bir kısmı, çizelgeleme kararlarının yalnızca bir tarafını oluşturan çizelge yaratma problemi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Tepkisel çizelgeleme ve kontrol tarafı pek incelenmemiştir. Bu çalışma, sistemde olagelen rastsal olayların sistem performansı üzerindeki etkilerini inceleyecek ve alternatif tepkisel çizelgeleme yöntemleri geliştirecektir. Bu tezde, ayrıca tek geçişli ve çok geçişli çizelgeleme yöntemleri dinamik ve rastsal atölye tipi üretim ortamında çalışılacaktır. Ek olarak, çok geçişli bir benzetim temelli çizelgeleme sistemi önerilecektir. Son olarak, operasyonal stratejiler, sistem koşulları ve makine bozulmaları gibi beklenmeyen olaylar arasındaki ilişki ve etkileşimler ortaya çıkarılacaktır. Anahtar sözcükler. Atölye tipi üretim sisteminde çizelgeleme, tepkisel çizelgeleme, benzetim. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT JOB SHOP SCHEDULING UNDER DYNAMIC AND STOCHASTIC MANUFACTURING ENVIRONMENT Erhan Kutanoğlu M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assist. Prof. İhsan Sabuncuoğlu January, 1995 In practice, manufacturing systems operate under dynamic and stochastic environment where unexpected events (or interruptions) occur continuously in the shop. Most of the scheduling literature deals with the schedule generation problem which is only one aspect of the scheduling decisions. The reactive scheduling and control aspect has scarcely been addressed. This study in vestigates the effects of the stochastic events on the system performance and develops alternative reactive scheduling methods. In this thesis, we also study the single-pass and multi-pass scheduling heuristics in dynamic and stochastic job shop scheduling environment. We propose a simulation-based scheduling system for the multi-pass heuristics. Fi nally, we analyze the interactions among the operational strategies (i.e, look- ahead window, scheduling period, method used for scheduling), the system conditions, and the unexpected events such as machine breakdowns and pro cessing time variations.