Servikal diskopatide nötral ve ekstansiyon pozisyon manyetik rezonans görüntüleme ile spinal kanal daralma derecelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of spinal canal narrowing degree in cervical discopathy in neutral and extension positions with magnetic resonance imaging
  1. Tez No: 386688
  2. Yazar: ERHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal Disk Hernisi, Kinematik MR, Cervical Disc Herniation, Kinematic MRI
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Servikal disk hernisi genellikle intervertebral disk dejenerasyonu sonucu gelişen spinal sinir kökü ve medulla spinalise bası yaparak ağrı ve çeşitli nörolojik defisitler yapabilen bir disk hastalığıdır. Servikal disk hernisi tanısında en sık kullanılan radyolojik tetkik magnetik rezonans görüntüleme(MRG)'dir. MRG, hem intrameduller lezyonları hem de spinal kordun spinal kanalla ilişkisini göstermesi açısından en iyi tanı yöntemidir. Servikal spinal MRG nötral pozisyonda yapılmaktadır. Çalışmamızın amacı servikal diskopatili hastalarda ekstansiyon pozisyonda, nötral pozisyona göre spinal kanal daralma derecelerini araştırmaktır. Bu çalışma, servikal disk hernisi bulguları nedeniyle servikal spinal MRG çekimi için başvuran, erişkin yaş grubundaki 22 erkek, 53 kadın toplam 75 olgu ile yapılmıştır. Olgularımıza 3 sekanstan oluşan (T1-T2A sagittal, aksiyal proton dansite) nötral pozisyonda rutin MRG çekimlere ek olarak tek sekanstan oluşan (sagittal T2A) ekstansiyon pozisyon MRG çekim yapıldı. Çalışmamıza dahil edilen 75 olgunun nötral pozisyonda 375 seviyesinin 225'inde grade 0 stenoz, 133'ünde grade 1 stenoz, 16'sında grade 2 stenoz, 1'inde ise grade 3 stenoz saptandı. Yetmiş beş olgunun 29'unda (%38) en az bir seviyede, incelenen toplam 375 seviyenin 53'ünde ekstansiyon pozisyonunda spinal kanal daralma derecesinde artış izlendi. Elli üç seviyenin ikisinde C2-3, onunda C3-4, on üçünde C4-5, yirmisinde C5-6, sekizinde ise C6-7 diski düzeylerinde ekstansiyon pozisyonunda spinal kanal daralma derecesinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptanırken C2-3 düzeyinde nötral pozisyona göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak bu çalışma, C2-3 seviyesi hariç diğer servikal disk seviyelerinde ekstansiyon pozisyonun nötral pozisyona göre herniasyon durumunu daha iyi ortaya çıkardığını ve spinal kanal daralmasını daha iyi gösterdiğini ortaya koymuştur. Seçilmiş hastalarda ekstansiyon pozisyonda yapılacak MRG'nin tanı ve tedaviye katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Cervical disc herniation is a disc disease that usually develops as a result of intervertebral disc degeneration and causes pain and neurological deficits by compression of spinal nerve roots and spinal cord. The most commonly used radiological examination in the diagnosis of cervical disc herniation is magnetic resonance imaging. MR imaging is the best imaging method because it demonstrates not only the intramedullary lesion but also the compromise of the spinal canal in relation to the spinal cord. Cervical spinal MRI is done in a neutral position. The aim of our study is to investigate the degree of narrowing of the spinal canal in patients with cervical discopathy in extension position, as per to the neutral position. This study is done with 53 women and 22 men, totally 75 adult patients who applied for cervical MRI because of cervical disc disease. We performed extension position MRI that consist of one sequence (T2W sagittal) in addition to routine neutral position MR sequences that consist of three sequences (T1-T2W sagittal, axial proton density). 75 patients included in our study in the neutral position, grade 0 stenosis was detected in 225 of the 375 levels, grade 1 stenosis was detected in 133 of 375, grade 2 stenosis was detected in 16 of 375 and grade 3 stenosis was detected only in 1 of 375 levels. Two of 53 levels in C2-3, ten of 53 levels in C3-4, thirteen of 53 levels in C4-5, twenty of 53 levels in C5-6 and eight of 53 levels in C6-7 disc in the spinal canal at the extension position showed an increase in the degree of narrowing. C2-3 level was no statistically significant difference compared to the neutral position. As a result of this study, except C2-3 level, extension position revealed herniation state and narrowing of spinal canal better than neutral position at the level of the cervical discs. In selected patients, we think that, performing MRI in extension position may contribute the diagnosis and treatment.