Konuşma bozukluğu olan hastalarda işitme düzeylerinin ASSR ve ABR ile değerlendirilmesi
Speech disorders in patients with hearing evaluation of the level of ASSR and ABR
  1. Tez No: 386689
  2. Yazar: EMEL PERU YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ÖNDER UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma bozukluğu, İşitme kaybı, ASSR, ABR, Speech impairment, hearing loss, ASSR, ABR
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Konuşma bireyin kendini ifade etmesini, çevre ile iletişim kurmasını sağlamakta ve bu alanda yaşanan bozukluklar başta iletişim olmak üzere kişinin bireysel ve sosyal yaşantısını olumsuz etkileyebilmektedir. İletişim bozuklukları DSM-IV'de ilk kez çocukluk döneminde tanısı konan bozukluklar arasında yer almaktadır. Konuşmanın öğrenilmesinde en önemli unsur işitmedir. İşitme kaybı, derecesi ne olursa olsun çocuğun konuşmayı ve dili öğrenmesini etkiler, sosyal ve duygusal sorunlara yol açar. Konuşma ve dil gecikmesi olan her çocuk için tam bir işitme değerlendirilmesi yapılması gerekmektedir. Klasik odyometri testleri, hastanın verdiği yanıtlarla yapıldığı için subjektiftir. Klasik yöntemlerle işitmesi değerlendirilemeyen hastalar içerisinde en önemli grubu yenidoğanlar ve küçük çocuklar oluşturmaktadır. Bu yaş grubundaki işitme kayıplarının rehabilitasyonunda erken tanı ve müdahale çok önemlidir. Bu da ancak, işitme eşiklerinin frekansa özgü olarak elde edilmesiyle sağlanabilir. Çalışmamızda konuşma bozukluğu olan çocuklarda ABR ve ASSR ile işitme eşiklerinin değerlendirilmesi, işitme kaybı olup olmadığının belirlenmesi ve işitme kaybına bağlı konuşma bozukluğunda işitme kaybının erken tanısı ile konuşma bozukluğunun prognozunun iyileştirilebilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya prospektif olarak, Ocak 2013-Ocak 2014 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Nöroloji Bilim Dalı polikliniğine başvuran, konuşma bozukluğu olan ve hepsi iletişim bozuklukları (DSM-IV-TR) tanı kriterlerine göre sözel anlatım bozukluğunda olan 32 çocuk (Grup 1) ve kontrol grubu olarak konuşma bozukluğu olmayan sağlıklı 32 çocuk (Grup 2) dahil edidi. Birinci grupta konuşma bozukluğu tanısı almış 11'i (%34,4) kız, 21'i (%65,6) erkek toplam 32 hasta alınarak, bu grubtaki hastaların sağ ve sol kulaklarındaki ölçümler de ayrıca karşılaştırıldı.İkinci gruba konuşma problemi olmayan sağlıklı 16'sı (%50) kız, 16'sı (%50) erkeklerden oluşan toplam 32 çocuk alındı. İkinci grupta da sağ ve sol kulak ölçümleri değerlendirildi. Çalışmaya alınan tüm çocuklara rutin kulak burun boğaz muayenesi ile birlikte ASSR ve ABR testleri uygulandı. Klik ABR ve 0,5 kHz, 1kHz, 2 kHZ, 4 kHz stimulus frekanslar da ASSR ile işitme eşikleri tespit edildi. Çalışmamızın verilerin değerlendirilmesinde Fisher Kessing testi ve parametrik test varsayımları yerine getirildiğinde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ve Spearman korelasyon testi kullanıldı. Bu çalışmada konuşma bozukluğu olan çocuklar normal gelişen çocuklar ile karşılaştırıldığında etyolojide istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Klasik odyometrik testler dışında kullanılan ABR ve ASSR özellikle erken dönemde işitme kaybı olan çocukların tespitinde önemlidir. Konuşma bozukluğu etyolojisinde önemli bir yere sahip olan işitme kaybının tespiti için yeni yaklaşımlara ihtiyaç vardır. ABR ve ASSR bu yeni yaklaşımlar içinde en ön planda olanlardır ancak duyarlılıklarını tespit açısından bu alanda daha büyük örneklemlerle yeni çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Speaking of the individual to express themselves with the environment, to communicate , and for this area experienced disorders , particularly communication , including the person's individual and social life in a negative etkileyebilmektedir.iletiş disorders in DSM-IV for the first time in childhood diagnosed disorder among almaktadır.konuş of the learned the most important elements are hearing . Hearing loss, whatever the degree of the child's speech and language affects learning , social and emotional problems lead to . For each child with speech and language delay is necessary to complete the evaluation of hearing . Classic audiometry tests, as it is made with the patient's response is subjective. Patients can not be evaluated with conventional methods of hearing the most important group in newborns and small children. Rehabilitation of hearing loss in this age group is very important in the early diagnosis and intervention . This can only get the hearing threshold can be provided by the frequency-specific In our study, speech disorders in children with ABR and ASSR hearing thresholds evaluation , hearing loss whether identification and hearing loss due to speech disorder of hearing loss, early diagnosis and speech disorders prognosis can be improved is intended . The study prospectively January 2013- January 2014 between Cumhuriyet University Medical Faculty Practice and Research Hospital, Children's Health and Diseases Neurology Department outpatient clinic , speech disorder, and all communication disorders ( DSM-IV- TR) diagnostic criteria expressive language disorder which 32 children ( group 1 ) were included. As a control group conversations without the disorder 32 healthy children ( group 2 ) were included in the first group speech disorders were diagnosed , 11 ( 34.4% ) female, 21 (65.6% ) were male and a total of 32 patients , taking in this group of patients the right karşılaştırıldı.ikinc measurements in the left ear and also to the group of 16 healthy non- speech problems (50%) females and 16 (50%) than men , a total of 32 children were included. In the second group was to evaluate the right and left ear measurement . All children in the study received routine ear, nose and throat examination with ASSR and ABR tests were performed . Click ABR and 0.5 kHz, 1 kHz , 2 kHz, 4 kHz stimulus frequency hearing thresholds were determined with the ASSR . Kessinger Fisher test for the evaluation of the data of our study and the assumptions of parametric tests of significance between two means when implementing test and Spearman correlation test was used. In this study, children with speech disorders etiology compared with normally developing children, statistically significant differences were detected. Classic audiometric tests are used outside the EU and especially in the early stages ASSR detection of hearing loss in children is important. Speech disorder that has an important place in the etiology of hearing loss, there is a need for new approaches to detection. ABR and ASSR at the forefront of this new approach are the most in terms of detection sensitivity in this area, but more recent studies with larger samples should be carried out.