YAG-Al2O3 kompozitinin mikroyapısı ve mekaniksel özellikleri
Microstructure and machanical proporties of Al2O3-YAG composite
  1. Tez No: 386822
  2. Yazar: GÖKSUHAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÖÇMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çökelme, Nanokompozit, YAG-Alumina kompozit
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma da YAG-Al2O3 kompozit malzeme üretimi hedeflenmiş, çalışmalara toz üretimi ile başlanmıştır.Hazırlanan solüsyon (NH4)2CO3 kullanılarak çökeltilmiş, NH4NO3 uzaklaştırılması üçer kez NH4CO3+H2O ve C3H7OH ile (pH 7,5-8,5) yıkanıp, filtreleme işlemi ile sağlanmıştır. Öğütme işlemi atritör değirmen ile izopropanol kullanılarak 6 saatte tamamlanmış, soğuk isostatik presle (CIP) şekillendirilmiştir. Nitrattan çökelme ile elde edilen %20 Alümina-YAG (AY20) kompozit 1400,1500 ve 1600 ºC de sinterlenmiştir.Kompozitin yoğunluğu Arşimet yöntemi kullanılarak hesaplanmış,%100 yoğunluğa 1600 ºC' de sinterlenen malzemede ulaşılmıştır.1500 ve 1400 ºC' deki sıcaklıklarda ise sırasıyla %99,95 ve % 97,97 yoğunluğa ulaşılmıştır.Kompozitin mukavemetini ölçmek için mekanik testler ( vicker's sertliği (HV) ve kırılma tokluğu (KIC) ) uygulanmıştır. Mikroyapı ölçümleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kullanılarak yapılmıştır. Sinterlenmiş malzemenin mekaniksel özellikleri (Young's modülü (E) ,Poisson oranı (µ) ve kesme modülü (G) ultrasonik ölçümlerle yapılmıştır. Yapılan bütün ölçümler ışığında YAG- Al2O3 kompozit için ideal özelliklere 1600 ºC' de sinterlenmiş numunede ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we aim to manufacture YAG-Al2O3 composite by using aluminum nitrate . We start our project with powder production.This solution precipitated with (NH4)2CO3 and wash with (NH4)CO3+H2O and C3H7OH respectively three times to remove NH4NO3 (keep pH 7,5-8,5) then dried for 10 hours.The grinding done by attrition mill for 6 hour using isopropanol. An alumina-YAG composite powder having a 20 vol.% composition (AY20) has been synthesized at 1400,1500 and 1600 ?C by precipitation from nitrate.The density of the materials measurement by an Archimedes set-up. We reached the full density (100%) for the samples which sintered at 1600 0C and also for at 1500 0C (99,95%) and 97,97% density for at 1400 0C.Mechanical test (Vickers hardness (HV) and fracture toughness (KIC) ) were performed to determine the strength of the composites. Microstructure was examined with Scanning Electron Microscope. The elastic properties (Young?s modules (E) , Poisson coefficient (µ) and Shear modulus(G) ) of the sintered materials were determined by ultrasonic measurements . After all these measurements YAG-Al2O3 composite sintered at 1600 0C had the best properties.Keywords : Deposition, Nanocomposite, YAG-Alumina composite.