Sürdürülebilirlik ve yeşil yenilik perspektifinde Türk işletmelerinin incelenmesi
Investigating Turkish companies from sustainability and green innovation perspective
  1. Tez No: 386910
  2. Yazar: MÜBEYYEN TEPE KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP İBRAHİM PINAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil Örgüt Kültürü, Yeşil Yenilik, Çevresel Performans, Rekabet Avantajı, Sustainability, Green Organizational Culture, Green Innovation, Environmental Performance, Competitive Advantage
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışma, sürdürülebilirlik ve yeşil yenilik bakış açısıyla Türk işletmelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, işletmeleri sürdürülebilirliğe iten faktörler ile yeşil yenilik arasındaki ilişki ve yeşil örgüt kültürünün bu ilişkideki aracılık rolü araştırılmakta; yeşil yeniliğin çevre duyarlı işletme performansına olan etkileri sorgulanmaktadır. Araştırma modelini test etmek üzere Türkiye'de faaliyet gösteren, ISO500 listesine 3 yıl üst üste girmeyi başarmış ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası'na sahip işletmelere uygulanan anket verileri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, işletmeleri sürdürülebilirliğe iten faktörler ile yeşil örgüt kültürü ve yeşil yeniliğin ilişkili olduğu, bu faktörlerden içsel faktörlerin dışsal faktörlere göre daha yüksek oranda etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Yeşil örgüt kültürünün işletmeleri sürdürülebilirliğe iten faktörler ile yeşil yenilik arasında kısmi aracılık etkisine sahip olduğu bulunmuştur. Yapılan analizler sonucunda, yeşil yenilik faaliyetleri ile hem çevresel performans, hem de rekabet avantajı arasında önemli ölçüde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Özellikle yeşil süreç yeniliği; çevresel performans ve rekabet avantajı üzerindeki değişimi yüksek oranda açıklamaktadır. İşletmenin temel süreçlerinde geliştireceği çevreci bir yenilik, işletmenin çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmakla birlikte işletmeyi rakiplerine kıyasla avantajlı bir konuma getirecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine Turkish companies from sustainability and green innovation point of view. Through this purpose, this research's objective is to find out relationship between motivating factors for sustainability and green innovation and also to search for green organizational culture's mediation effect in this relationship. Moreover, green innovation's effects on environmentally sensitive company performance to be investigated. Survey is carried on companies operating in Turkey which are listed among ISO500 companies for last 3 years successively and have ISO14001 Environmental Management Certificate. According to the survey results, it is manifested that factors directing companies to sustainability having a positive relationship with green organizational culture and green innovation. Related to these factors, especially internal factors have higher effect rate than exterior factors. It is found that there is a partial mediation effect of green organizational culture between motivating factors for sustainability and green innovation. Results of analysis determined that green innovation activity has an important relation with a company's environmental performance and competitive advantage. Especially, green process innovation highly explains changes on environmental performance and competitive advantage. Any environmental difference of company's basic processes not only reduces company's environmental affects but also moves the company to a better position among its competitors.