Tedarik zinciri yönetimine sürdürülebilirlik perspektifinden bakış ve yeşil uygulamalar
A view of supply chain management from the perspective of sustainability and green practices
- Tez No: 413911
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SEZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Tedarik Zinciri Uygulamaları, Eko-Yenilik, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Yapısal Eşitlik Modeli, Green Supply Chain Practices, Eco-Innovation, Corporate Sustainability, Structural Equation Model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Kaynakların hızla tükenmeye başlaması, çevre kirliliği, küresel ısınma ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi çevresel sorunlar ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. Bu tür ekolojik sorunların her geçen gün artması, hükümetleri, toplumu, işletmeleri ve bireyleri çevre konularında önlem almaya sevk etmektedir. Çevresel problemlerin kaynağı olarak görülen işletmeler, toplumun ve hükümetlerin yapmış olduğu baskılar neticesinde üretim süreçlerini ve bir bütün olarak tedarik zincirlerini yeniden gözden geçirmek zorunda kalmışlardır. İşletmenin tedarik zinciri boyunca yaptığı faaliyetlerden dolayı sorumluluğunun kabul edilmesiyle birlikte, yeşil tedarik zinciri yönetimi anlam kazanmaya başlamıştır. Yeşil tedarik zinciri, firmaların mal ve hizmetlerinin tasarımı, üretimi, dağıtımı, kullanımı, geri dönüştürülmesi ve imha edilmesi aşamalarında, doğal çevrenin göz önünde tutularak tedarik zinciri yönetim politikalarının oluşturulmasıdır. Bu araştırma, yeşil tedarik zinciri yönetim uygulamaları ve eko-yeniliğin, kurumsal sürdürülebilirliğin üçayağı olan çevresel, ekonomik ve sosyal performans üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Anket uygulaması ve analiz bölümü için üç sektör seçilmiştir. Çalışmada, otomotiv, elektronik ve kimya sektörü kapsama alınarak, 281 firmadan veri temin edilmiştir. Oluşturulan hipotezler, kurumsal sürdürülebilirlik performansı, yeşil tedarik zinciri yönetim uygulamaları ile eko-yenilik yeteneği arasındaki ilişkileri ortaya koymaya çalışmaktadır. Ayrıca bu değişkenler arasındaki ilişkilerin çevresel belirsizlik altında nasıl değiştiği de bu araştırmada incelenmektedir. İleri sürülen hipotezleri test etmek için yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonucu olarak, yeşil tedarik zinciri yönetim uygulamalarının kurumsal sürdürülebilirlik performansı üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental problems such as rapid consumption of sources, pollution, global warming and decrease in biological diversity cause distortion in ecological balance. Gradual increase in such ecological problems makes governments, society, enterprises and individuals take precaution on environmental issues. Enterprises which are considered to be source of environmental problems have had to revise production processes and the whole supply chain as a result of pressures of society and governments. As the liability of an enterprise related to the activities conducted during supply chain has been accepted, green supply chain management has started to become meaningful. Green supply chain refers to making supply chain management policies within the consideration of natural environment during the design, manufacturing, distribution, usage, recycling, and extinction of goods and services of companies. This research aims to investigate the effect of green supply chain management practices and eco-innovation on three important elements of corporate sustainability being environmental, economic, and social performance. Three manufacturing sectors were selected for survey and analysis chapters. In this study, data were obtained from 281 different companies including automotive, electronics and chemistry sectors. The hypotheses aim to reveal the relationship between corporate sustainability performance, green supply chain practices, and eco-innovation skill. In addition, how the relationships between these variables differ under environmental uncertainty is analyzed in this study. The developed hypotheses were tested through structural equation model. As a result of this study, it was found that dimensions of green supply chain management have positive effects on institutional sustainability performance.