Patates kök boğazı nekrozu ve siyah siğil hastalığına (Rhizoctonia solani Kühn.) karşı alternatif savaşım yöntemlerinin araştırılması
Investigation of alternative management methods against potato stem canker and black scurf disease (Rhizoctonia solani Kühn)
  1. Tez No: 387246
  2. Yazar: SEVİL BİLGE BENLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NEDİM ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Rhizoctonia solani, Siyah Siğil, Ozon, Trichoderma harzianum, Fungisit, Potato, Rhizoctonia solani, Black Scurf, Ozone, Trichoderma harzianum, Fungicide
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tek yıllık bir kültür bitkisi olan patatesin gerek tarlada gerekse depoda ekonomik açıdan önemli kayıplara neden olabilecek hastalıkları vardır. Bu hastalıkların en önemlilerinden biri, etmeni Rhizoctonia solani Kühn olan Kök Boğazı Nekrozu ve Siyah Siğil Hastalığı' dır. Patojen hem toprak hem tohum kaynaklıdır. Bitkinin stolon ve gövdesinde çürüklüklere yol açarak bitkide besin maddelerinin organlara taşınmasını engelleyerek gelişme geriliğine ve büyük verim kayıplarına; yine yumru üzerinde siyah siğiller, çatlamalar ile şekil bozukluklarına neden olarak kalite ve pazar değeri kayıplarına neden olmaktadır. Tez çalışmamızda, bu hastalığa karşı alternatif ozon uygulamalarının performansı, Trichoderma harzianum içerikli biyolojik preparatı ve hastalık etmenine karşı tohum ilacı olarak ruhsatlı Flutolanil etkili maddeli fungisitin etkileri karşılaştırılmış ve etkileri değerlendirilmiştir. Hastalık çıkışı değerlendirmeleri, Trichoderma harzianum içerikli biyolojik preparat ve gaz formundaki ozon uygulamalarının hastalık üzerinde ümitvar etkisi olduğu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Potato is an annual culture plant which has diseases cause to important losses either in the fields or in the stores. One of these diseases is stem canker and black scurf caused by Rhizoctonia solani Kühn. Pathogen is either soil-borne or seed-borne. Pathogen restrains the transport of nutrients to the organs and entails growth deficiency and losses of productivity by causing decays on the stolon and stem of the plant, on the other hand by causing black scurf, cracks and deformations on the tubers bring about losses of quality and value of marketing . In this thesis; the performance of alternative ozone applications, a biological preparation of Trichoderma harzianum, and a fungicide include Flutolanil effective fungicidal substance as a seed pesticide were compared and evaluated. Disease assessment showed that a biological preparation of Trichoderma harzianum and gas form ozon applications have a positive impact on the disease.