Kayseri yöresi atık mermer tozu katkılı harçların özelliklerinin araştırılması
Investigation of Kayseri̇ area properties of waste marble powder mortar
  1. Tez No: 387462
  2. Yazar: KENAN YAMANEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mermer Tozu, Harç, Dayanım, Dayanıklılık, Marble powder, Mortar, Strength, Durability
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, mermer tozu içeren harçların dayanım ve dayanıklılık özellikleri araştırılmıştır. Tüm karışımlar için kum-bağlayıcı malzeme oranı 3,0 ve su-bağlayıcı malzeme oranı 0,5 olarak seçilmiştir. Çimento yerine ağırlıkça ikame edilen mermer tozu dört farklı oranda %5, %10, %15 ve %20 olmuştur. Harç numuneleri üzerinde işlenebilirlik, su emme oranı, boşlukluluk oranı, eğilme dayanımı, basınç dayanımı, aşınma, karbonatlaşma, yangın, donma çözülmeye dayanıklılık ve kuruma rötresi deneyleri gerçekleştirilmiştir. Mermer tozunun %5 oranında çimento yer değiştirmesi ile elde edilen harçların dayanım ve dayanıklılık özelliklerinin, Portland çimentolu harçların özelliklerine eşit olduğu görülmüştür. Deney sonuçları mermer tozu katkısının %10 ikame oranına kadar normal harçlarda mineral katkı olarak kullanılabileceği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study presents the strength and durability properties of mortar containing marble powder. Water-binder ratio of 0,50 and sand-binder ratio of 3,0 were used. Marble powder was used in four different replacement levels 5%, 10%, 15% and 20% by weight of cement. Workability, water absorption, water porosity, flexural tensile strength, compressive strength, abrasion, carbonation, fire, freeze-thaw resistance and drying shrinkage properties of marble powder mortar was studied. Strength and durability values of mortar mixtures at 5% marble powder replacement were equal that of the control mixture. Experimental results indicated that marble powder could be used as a mineral admixture for normal mortar up to 10% replacement level.