Mantolu sıcak su tanklarında sıcaklık tabakalaşmasının incelenmesi
The observation of thermal stratification in mantled hot water tanks
  1. Tez No: 387463
  2. Yazar: MEHMET YÜKSEL IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET ALTUNTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl tabakalaşma, mantolu sıcak su depolama tankı, engel tipi, Thermal stratification, mantled hot water storage tank, obstacle
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Yapılan çalışmada mantolu sıcak su tankı içerisine farklı geometrik şartlarda yerleştirilen iki engelin tank içindeki sıcaklık tabakalaşmasını nasıl etkilediği sayısal olarak incelenmiştir. Engel olarak düz silindirik ve ortası delik silindirik engel tipleri seçilmiştir. Bunların tankın iç yüzeyine ve birbirlerine olan mesafeleri değiştirerek otuz farklı geometrik şekil için çözümlemeler yapılmıştır. Yaptığımız nümerik çalışmada en iyi sıcaklık tabakalaşmasının sağlandığı geometrik şartlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu analiz Fluent 6.3.26 programı kullanılarak süreklilik, momentum ve enerji eşitliklerinin üç boyutlu zamana bağlı durumu dikkate alınarak yapılmıştır. İki engel yerleştirilerek yapılan analizlerde en iyi tabakalaşma alt engelin tank tabanına yakın olduğu ve alt engel ve üst engel arası mesafenin 50 mm olduğu geometrik şartlarda gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. En iyi geometrik konum belirlendikten sonra bu konum için su giriş hızları değiştirilerek hesaplamalara devam edilmiştir. Kolektör giriş hızı:0,4 m/s; şebeke giriş hızı: 0,06 m/s değerlerinde en iyi sonuç alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study it was numerically observed how two obstacle which were placed into the mantled hot water tank in different geometric conditions affected thermal stratification. As obstacle smooth cylindirical and middle-holed cylindirical obstacle types in steady dimentions were used and analyses were done for thirty different geometrical shapes by altering the distances of those obstacles to each other and to the tank. In this numerical study the geometrical conditions enabling the best thermal stratification were tried to be defined. This analysis was realized by using Fluent 6.3.26 program due to conditions of the continuity, momentum, energy equations based on three dimensional time. In the analyses by placing two obstacles it was observed that the best stratification was reached in the closest place of the first obstacle to the tank floor and also in the condition of two obstacle's distance to each other is 50 mm. After decition of the best geometric position the experiment was continued by changing the water inlet velocities. The best results was obtained when the collector inlet velocity was 0,4 m/s, water network inlet velocity was 0,06 m/s