Jüt kumaş takviyeli polipropilen ve polietilen esaslı biyokompozit malzemelerin üretimi ve karakterizasyonu
The production and characterization of jute fabric reinforced polyethylene and polypropylene based biocomposites materials
- Tez No: 387475
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jüt kumaş, mekanik özellikler, biyokompozit, uyumlaştırıcı, su tutma, Jute fabric, mechanical properties, biocomposites, compatibilizer, water uptake
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Yüksek lisans tezi kapsamında maleik anhidrit fonksiyonel grup içeren polimerler jüt kumaş (JF) takviyeli alçak yoğunluklu polietilen (AYPE) ve polipropilen (PP) esaslı kompozitlerde uyumlaştırıcı olarak kullanılmıştır. Kompozit üretimde ham JF, alkali işlem görmüş JF (NaJF) ve bunların uyumlaştırıcı çözeltisi emdirilmiş formları (prepreg) kullanılmıştır. Maleik anhidrit aşılanmış PP (PP-g-MA) PP esaslı kompozitlerde ve etilen, akrilik ester, maleik anhidrit terpolimeri (PE-g-MA) ise PE esaslı kompozitlerde uyumlaştırıcı olarak kullanılmıştır. Alkali işlem ve prepreg kullanımının kompozitlerin mekanik, su tutma ve morfolojik özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Hem alkali işlem hem de prepreg kullanımı kompozitlerin mekanik özelliklerini iyileştirmiş ve su tutma değerini düşürmüştür. Her iki matris tipi içinde mekanik özelliklerde en yüksek artış ve en düşük su tutma değeri alkali işlem ve ön emdirme işlemi birlikte kullanıldığında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Maleic anhydride (MA) functionalized polymers were used as compatibilizer in jute fabric (JF) reinforced low density polyethylene (LDPE) and polypropylene (PP) based composites. Composites were produced from pristine jute fabric (JF), alkaline treated (Na-JF) and their pre-impregnated ones with compatibilizer solutions. Polypropylene grafted maleic anhydride (PP-g-MA) and a random terpolymer of ethylene, acrylic ester and maleic anhydride (PE-gMA) were used as compatibilizer for PP and PE, respectively. The effect of alkaline treatment and pre-impregnation on mechanical, water absorption and morphological properties of composites were investigated. Both alkaline treatment and pre-impregnation increased the mechanical properties and reduced the water uptake of composites. The highest improvement in mechanical properties and the highest reduction in water uptake values were achieved when alkaline treatment and pre-impregnation were used together for both matrix types.