Tedarik zinciri yönetiminde kantitatif talep tahmin yöntemi seçimi ile stok optimizasyonuna dair bir uygulama
An application of stock optimization with selection of quantitative demand forecasting methods in supply chain management
  1. Tez No: 387610
  2. Yazar: İZZET İLHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABBAS DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri ve Yönetimi, Kamçı Etkisi, ABC Analizi, Ekonomik Sipariş Modeli, Envanter Yönetimi, Kantitatif Talep Tahmin Yöntemleri, Supply Chain Management, Bull Whip Effect, ABC Analysis, Economical Order Quantity, Inventory Management, Quantitative Forecasting Methods
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tedarik Zinciri bir ayna gibidir. Karşısına yönetici olarak geçildiğinde aldığınız kararlar doğrultusunda sizi maliyet olarak yansıtır. Ayna karşısında sürprizler ile karşılaşmamak ve maliyetleri ayna karşısına geçtiğimizde değil öncesinde öngörmek hatta bu öngörülerinizi büyük bir doğrulukla tutarlı kılmak ve yönetebilmek için işletmedeki Tedarik Zinciri Yönetiminin etkin bir planlama yapabilme kabiliyetine sahip olması gereklidir. Planlamanın temelinde ise her yöneticinin kullanması gereken kantitatif talep tahmin metotları vardır. Bu tez çalışmasında temel amaç; teze veri sağlayan firmanın maksimum müşteri hizmet seviyesi ve minimum stok seviyesi karşıtlığını örnek ürün uygulamaları doğrultusunda optimize etmektir. Bu amaç doğrultusunda stok kontrol analizleri yardımıyla uygulama için örnek ürünler seçilecek, müşteri talep verileri incelenecek, talep tahmin yöntemleri uygulanacak ve müşteri hizmet düzeylerine göre teze veri sağlayan firma için emniyet stoğu detayında stok optimizasyonu yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Supply Chain is like a mirror. According to your decisions, reflections of this mirror tuns into the costs, when you stand in front of that mirror as a manager. To avoid from costly surprises in front of mirror, also being successful on predictions and foresights of cost levels, management of the company should be capable on effective planning in its own Supply Chain processes. Beside of importance of planning, on the other hand that should not be forgotten, basis of the planning consists of quantitative forecasting methods in addition to managerial decisions. The main objective of this dissertation study is to optimize inventory level and customer service level conflict by selected products studies. In order to reach this objective; there will be selection of sample products with inventory control analysis, customer's demand data are going to be analysed, forecasting methods will be applied and according to customer service level, inventory optimization will be executed in detail of safety stock level.