Metabotropik glutamat reseptör antagonistlerinin sıçanlarda kinpirol ile oluşturulan kompulsif kontrol davranışı üzerine etkileri
The effect of mGluR5 antagonists on quinpirole-induced compulsive checking behavior in rats
  1. Tez No: 387625
  2. Yazar: MEHMET MURAT DEMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, sıçanlar, compulsive control, kinpirol, MPEP, Obsessive-compulsive disorder, rats, compulsive control, quinpirol, MPEP
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Obsesif kompulsif bozukluk yoğun işlev bozukluğu ve yaşam kalitesi düşmesine neden olan bir psikiyatrik bozukluktur. Obsesif kompulsif bozukluğun etiyolojisinde glutamat sistemin aktivasyon artışına ilişkin kanıtlar bulunmaktadır. Özellikle daha önceki çalışmalarda anksiyolitik benzeri etkisi gösterilmiş olan Grup I metabotropik Glutamat 5 reseptör antagonistleri obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde etkili olabilir. Bu çalışmada sıçanlarda D2/D3 agonisti olan kinpirol ile oluşturulan obsesif kompulsif modeli üzerinden bir Grup I mGlu5 reseptör antagonisti olan 2-metil-6-(feniletinil) piridinin (MPEP) kinpirole bağlı olarak gelişmesi beklenen kompulsif kontrol davranışları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.YÖNTEM: Kinpirol haftada iki ve toplam on kez 0.5 mg/kg subkutan yolla verilmiştir. Kinpirol uygulamasından 15 dakika önce 1 mg/kg ve 5 mg/kg dozlarda MPEP uygulaması yapılmış, aktif kontrol ilacı olarak 10 mg/kg sitalopram kullanılmıştır. 1., 5. ve 10. enjeksiyonlardan sonra 55 dakikalık video kaydı yapılmış ve kompulsif kontrol davranışları değerlendirilmiştir.BULGULAR: MPEP 5 mg/kg doz uygulaması kinpirole bağlı olarak kompulsif kontrol davranışlarının gelişmesini azaltmış, 1 mg/kg doz ile bu şekilde bir etki elde edilmemiştir.SONUÇLAR: Bu çalışmanın sonuçları özellikle bazal gangliyonlardaki dopaminerjik nörotrasmisyonun mGluR5 reseptör antagonistleri ile kontrol altında tutulduğun ilişkin önceki preklinik çalışma sonuçlarını desteklemektedir. Bu ilaç grubu obsesif kompulsif bozukluk tedavisi için umut vadeden bir ilaç sınıfını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Obsessive-compulsive disorder is higly disabling and decreases quality of life. There are some evident that glutamatergic hyperactivation may play a role in etiology of obsessive-compulsive disorder. Especially, Group I mGluR antagonists, of which their effects was shown anxiolytic-like effects may have any effects on treatment of obsessive-compulsive disorder. In this study, it was aimed to determine the effect of 2-methyl-6-(phenylethynyl)- pyridine (MPEP), Group I mGlu5R antagonist, on D2/D3 agonist quinpirol-induced compulsive checking behavior in rats.METHODS: Kinpirol was injected subcutaneously (0.5 mg/kg, twice weekly x 10). Before fifteen minutes ago, MPEP was injected intraperitoneally (1 mg/kg and 5 mg/kg). Citalopram (10 mg/kg) as active comparator and saline were used for control injection. The behaviors of rats were tracked automatically by Ethovision 7.0 system for 55 minutes in the aim of evaluating compulsive control behavior.RESULTS: MPEP at a dose of 5 mg/kg decreased quinpirol-induced compulsive control behavior but not with 1 mg/kg.CONCLUSION: The results of this study support previous preclinical evident related to mGluR antagonistic control on dopaminergic neurotransmission at basal ganglia especially. This class of drug may be promising agent for treatment of obsessive compulsive disorder in future.