Mâ-Hazâr adlı Pendnâme şerhinin günümüz harflerine aktarılması ve incelenmesi
Murad Molla's Pendname şerhi and examination in terms of advice tradition
  1. Tez No: 387663
  2. Yazar: ADİL ERKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇETİNDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Murad Molla, Ma-Hazar, Feridüddin Attâr, Pendnâme, Şerh, Murad Molla, Ma-Hazar, Feridüddin Attâr, Pendnâme, Şerh
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Türk Edebiyatında önemi herkesçe bilinen ve Feridüddîn Attâr'a ait olan Pendnâme üzerine pek çok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmaların bir kısmını ise Pendnâme şerhleri vücuda getirmektedir.Pendnâme, yazıldığı günden günümüze dek birçok şârih tarafından şerh edilmiş ve bu şerhlerin hemen hepsi üzerine çeşitli incelemeler yapılmıştır. Biz ise bu çalışmamızda yapılan şerhler arasından Murad Molla'nın Mâ-Hazar adlı Pendnâme şerhini konu olarak seçtik.İki nüshasını tespit ettiğimiz eserin Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki M.Arif- Murâd Molla 260 Nr.lı nüshasını incelemeyi uygun bulduk.Bu çalışmamız Giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde Feridüddin Attâr ve Pendnâmeler hakkında bilgiler verdikten sonra Türk Edebiyatında Pendnâmeler'in seyrini anlatmaya çalıştık.Birinci bölümde eserin müellifi olan Murad Molla'nın hayatı, edebi şahsiyeti ve eserlerini tanıtarak incelediğimiz eser hakkında bilgiler sunduk. İkinci bölümde, eserin muhtevası üzerinde çeşitli açılardan incelemeler yaptık. Üçüncü bölümde ise, eserin günümüz harflerine aktarımına yer verdik. Ayrıca araştırma esnasında yararlandığımız kaynakları da Kaynakça kısmında belirterek, Ek bölümünde eserin tıpkıbasımından örnek vermeyi uygun bulduk.
Özet (Çeviri)
Many studies have been done about Pendnâme (poem made up of rhymed couplets, each couplet being of a different rhyme ) whose importance in Turkish Literature known by everybody and which belongs to Feridüddin Attâr. Some of these studies are the commentaries of Pendnâme.Pendnâme has been commented by many commentators from the day it was written to today and different researches have been made about almost all of these commentaries. We chose Mâ-Hazar of Murad Molla -one of these commentaries- as a subject in our study.We agreed with making research about the copy numbered M.Arif- Murad Molla N.260 in the library of Süleymaniye where we determined two copies of the work“Mâ-Hazar”.This study has“introduction”part and three sections. In introduction part we tried to list the Feridüddün Attâr about Pendnâme in Turkish Literature after we had given information about Pendnâmes.In first section we presented information about the work that we made research by introducing the life, Works, literary personality of Murad Molla -the author of the work-In the second section it was made research about the contents of the work from different aspects In the third section we included the reporting of the work to the current alphabet. In addition, we agreed with giving facsimile of the work in Appendix part by giving the sources that we made use of during the research in Bibliography part.