A Soil-structure interaction model
Bir yapı-zemin etkileşim modeli
- Tez No: 38781
- Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN MENGİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: soil-structure interaction, optimization, rigid diaphragm, finite element, boundary element
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
XII ÖZ Bu çalışmada, üç boyutlu dinamik yapı-zemin etkileşimi analizi için bir model önerilmiştir. Tabakalı olduğu kabul edilen temel zemini, her biri iki parametreli model ile tanımlanmış ince tabakalara bölünerek modellenmiştir. Yapının; kolon, kiriş ve döşemelerden oluştuğu kabul edilmiştir. Döşeme ve temel pabuçları için rijit diyafram modeli kullanılmıştır. Model parametreleri optimizasyon sonucu elde edilmiştir. Çalışmada önerilen modele dayanan statik hal için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Model, çeşitli örnek problemlere uygulanarak değerlendirilmiş ve modelin yapı-zemin etkileşimi analizinde yeterli güvenilirlikle kullanılabileceği görülmüştür. Anahtar kelimeler yapı zemin etkileşimi, optimizasyon, rijit diyafram, sonlu eleman, sınır elemanı
Özet (Çeviri)
XI ABSTRACT A model is proposed for three dimensional dynamic soil-structure interaction analysis. The soil foundation, which is assumed to have a layered structure, is modelled by subdividing it into thin layers and using a two parameter model for each sublayer. The structure is assumed to be composed of columns, beams and floors. For the floors and footings of the structure rigid diaphragm model is used. The model parameters of the soil foundation are obtained through optimization. Based on the proposed model, a computer program is developed for static case. The model is assessed through the use of some example problems, which shows that the proposed model can be used with a reasonable confidence in soil-structure interaction analysis.