Hemşirelerde mesleki yaralanma sıklığı ve iş doyumu: Üniversite ve devlet hastanesi örneği
Occupational injury frequency and job satisfaction of nurses: University and state hospital sample
  1. Tez No: 387938
  2. Yazar: SEÇKİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Kesici-Delici Yaralanma, İş doyumu, İlişkili Faktörler, Nurse, Cutting-Drilling Injury, Job satisfaction, Related Factors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Amacı: Bu araştırma kapsamında devlet hastanesi ve üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin mesleki yaralanma sıklıkları ve iş doyumları ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi, devlet hastanesi ve üniversite hastanesinde çalışan hemşireler arasında mesleki yaralanma sıklığı ve iş doyumu açısından karşılaştırmak amaçlanmıştır.Yöntem: Araştırmada herhangi bir örneklem seçim yöntemi ve örneklem büyüklüğü belirlenmemiş, evrenin tümü araştırma grubu olarak belirlenmiştir (n=607). Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik özellikler, mesleki yaralanma sıklığı ile ilgili özellikler ve Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü tarafından geçerliliği ve güvenilirliği yapılmış iş doyumu ölçeği ile üç bölümden oluşan anket formu oluşturulmuştur. Anket formu araştırmacı tarafından hemşirelere yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Veriler SPSS 10.0 paket programı ile analiz edilmiştir.Bulgular: 2008 yılında yürütülen çalışmaya katılan hemşirelerin %42,3'ü Devlet Hastanesinde, %57,7'si Üniversite Hastanesinde çalışmaktadır. Hemşirelerin yaş ortalaması 30,2 ± 6,0'dır. Dahili birimde çalışma ve çalışma süresinin 5 yıldan fazla olması yaşamı boyunca kesici, delici aletlerle yaralanmayı en fazla etkileyen faktörler olarak bulunmuştur. Dahili bölümde çalışma son bir yıl içinde kesici, delici aletlerle yaralanma durumu için en belirleyici faktördür. Devlet hastanesinde ve dahili bölümde çalışma iş ortamında tüberküloz şüphesi olan hasta ya da tüberküloz hastası ile karşılaşma durumu için risk oluşturmaktadır. İş doyumu alt ölçeklerinde en yüksek puan ortalaması ?çalışma koşulları? alt ölçeğinde (3,42±0,74) ve en düşük alt ölçek puanı da ?çalışma ortamı? alt ölçeğinde (2,28±0,84) almıştır. Araştırma grubunun toplam iş doyumu puanı orta düzeyinde altında (2,62±0,52) bulunmuştur. Araştırmaya katılan hemşirelerde çalışma yaşam boyu ve son bir yıl içinde kesici ve delici aletlerle yaralanma, yaşam boyu ve son bir yıl içinde kan ya da doku sıvısı sıçraması durumu, iş ortamında tüberküloz şüphesi olan hasta ya da tüberküloz hastası ile karşılaşma durumu ortalamaları yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research in the context of public hospital and university hospital nurses working in the frequency of occupational injuries and job satisfaction factors associated with the determination of the state hospital and university hospital nurses working in between the frequency of occupational injuries and job satisfaction in terms intended to compare.Method: The sampling method in the study and any sample size was not determined, the entire universe of research groups have been identified as.(n = 607) Study developed by researchers sociodemographic characteristics, frequency of occupational injuries and related facilities Ege University Department of Psychology by the validity and reliability has been“job satisfaction scale with three-part questionnaire was developed. Questionnaire by the researcher and nurses face to face interview techniques were applied. Data were analyzed with SPSS 10.0 package program.Results: In studies conducted in 2008, %42.3 of participating nurses has been working in State Hospital, % 57.7 of participating nurses has been working in University Hospital. The average age of nurses is 30.2±6.0. Internal volume of more than 5 years of work and time to work throughout his life cutting-drilling instrumentation injury was found to be the most affecting factors.Built in the last year working part cutting-drilling instrumentation for injury is the most decisive factor. Working in the business environment in public hospitals, and internal department patients with suspected tuberculosis in tuberculosis patients with or constitute a risk for the state meet. The highest mean scores of job satisfaction subscale of the ”working conditions“ sub-scale (3.42 ± 0.74) and lowest in sub-scale score ”working environment" sub-scale (2.28 ± 0.84) received. Total job satisfaction score of the research group under the middle level (2.62 ± 0.52) was found. Surveyed nurses working in the lifetime and the last one year, cutting inside and drilling instrumentation injury, life-long and end within a year of blood or tissue fluid in the case of Sprint, in the business environment is suspected tuberculosis patients or patients with tuberculosis compared status averages were higher.