The application of new survey and documentation technologies for cultural heritage sites: Case study analyses of the Digital Statue of Liberty, New York city and the Ottoman Fortress of Seddülbahir, Gallipoli Peninsula
Yeni rölöve ve belgeleme teknolojilerinin kültürel miras alanları için uygulanması: Dijital Özgürlük Heykeli, New York şehri ve Seddülbahir Osmanlı Kalesi, Gelibolu Yarımadası vaka çalışmaları
- Tez No: 387956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LUCİENNE THYS-ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Jeodezi ve Fotogrametri, Mimarlık, Science and Technology, Geodesy and Photogrammetry, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Seddülbahir Projesi, Dijital Özgürlük Heykeli Projesi, kültürel mirasın belgelenmesi, restorasyon, mimari belgelem, rölöve, dijital rölöve teknikleri, lazer tarayıcı, metodoloji, RecorDIM Girişimi, the Seddülbahir Project, the Digital Statue of Liberty project, documentation of cultural heritage, restorati on, architectural documentation, surveying, digital surveying technologies, laser scanner, methodology, the RecorDIM Initiative
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anadolu Medeniyetleri ve Kültürel Miras Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
Bu tez çalışmasında, lazer tarayıcı verisi kullanılarak meydana getirilen mimari çizimler, modeller ve diğer ürünlerin oluşum süreci incelenmi ş ; bu teknoloji ve teknolojinin uygulanması arasındaki kopukluk araştırılmıştır. Bu araştırma, belgeleme aşamasında, lazer taramayı ana teknolojik araç olarak kullanan iki öne mli kültürel miras projenin incelenmesi ve karşılaştırılmasını kapsamaktadır: Seddülbahir Osmanlı Kalesi'nin Belgeleme ve Restorasyon Projesi, Gelibolu Yarımadası , Türkiye; Dijital Özgürlük Heykeli Projesi, Özgürlük Adası , New York şehri, Amerika Birleşik Devletleri. Rölöve teknolojisindeki ilerlemeler mimari belgeleme sürecinde de paralellikler görmektedir. Ancak, rölöve ve belgeleme teknolojisindeki bu güncel ve hızlı değişiklikler beraberinde öyle bir durum yaratmaktadır ki, kültürel miras profesyonellerinin bu teknolojileri öğrenmesi, uyarlaması ve belgeleme teknolojisini projeye efektif bir biçimde entegre etmesini zorlaştırmaktadır. Bilgi eksikli ğ i; belgeleme ve rölöve teknolojileri arasındaki yetersiz ileti ş im olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Bu yüzden çok önemli bir ihtiyaç doğmuştur: lazer tarayıcıdan elde edilen veri ile bu veriyi işleyecek mimarlar arasındaki bu boşluğu yok etmek ve daha efektif ürünler elde etmek. Bu tez çalışması , Türkiye ve dünyada kullanılan belgeleme ve rölöve tekniklerini incelemektedir. Bu çalışuşturulmasına ve dijital rölöve teknikleri ile mimari belgeleme projeleri arasında mevcut olan kopukluğun aşılmasına çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the process of generating architectural drawings, models and other products from laser scanning data is examined and some solutions for bridging the gap that currently exists between the tec hnology and its application are i nvestigated. This investigation is done by evaluating and comparing two impor tant heritage documentation projects which have utilized laser scanning as the major technological tool for documentation: The Documentation and Restoration Project of the Ottoman Fortress of Seddülbahir, on the Gallipoli Peninsula of Turkey and the Digital St atue of Liberty Project, on the Liberty Island, New York City, USA. The advances in surveying technology ha ve seen parallel developments with architectural documentation processes. However the recent and very rapid changes in surveying and documentation technology are cr eating a situation where it is increasingly difficult for the heritage professional to learn, adapt and integrate in an effective matter new documentation technology. The knowledge gap a nd the insufficient connection between the documentation process and the surveying technology often lead to undesirable results. Therefore a serious need has arisen: to bridge the gap that now exists between the data collected by the laser scanner and the way in wh ich that data is used by architects in the documentation project to produce more effective final products. This thesis examines the current state of documentation and surveying technologies being utilized in Turkey and internationally. It works towards establishing a methodology for laser scanning projects which are conducted in the heritage sector and constitutes a step towards closing the gap that now exists be tween the digital surveying technologies and architectural documentation.