Câmî-i Rûmî'nin Saadet-Nâme adlı eseri (metin/sözlük) [1b-50a]
The work of Câmî-i Rûmî, Saadet-Nâme (text/dictionary) [1b-50a]
  1. Tez No: 388006
  2. Yazar: ORHAN AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM HAKSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sa'âdet-nâme, Câmî-i Rûmî, Maktel-i Hüseyin, Sa'âdet-nâme, Câmî-i Rûmî, Maktel-i Hüseyin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Saadet-Nâme, 16. Yüzyılda Câmî-i Rûmî tarafından yazılmış tercüme bir eserdir. Eser, İranlı müellif Hüseyin Vâiz-i Kâşifî'nin“Ravzatü'ş-Şühedâ”adlı eserinden tercüme edilmiştir. Eserin müellifi, kaynaklarda Câmî-i Mısrî olarak da geçmektedir. Sa'âdet-nâme, Hicrî 960 (M.1553) tarihinde yazılmış bir maktel-i Hüseyin örneğidir. Sa'âdet-nâme'de, Hz. Peygamber'in torunu Hz. Hüseyin'in şehâdeti konu edilmiştir. Olaylar, manzum ve mensur bir şekilde anlatılmaktadır. Mensur kısımlarda yer yer süslü bir dil kullanılmıştır. Manzum bölümler ise eserin dokusunu zenginleştirmiştir. Ayrıca, eserde bolca kullanılan âyet, hadis ve kıssalar anlatımı güçlendirmiştir. Tez çalışmamız, Sa'âdet-nâme'nin 1b-50a varaklarını kapsamaktadır. Bu çalışmada, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi TY2374'de kayıtlı olan nüsha esas alınmıştır. Nüshanın 1b ile 50a arasındaki 50 varağın transkripsiyonu gerçekleştirilmiştir. Eserin Nuruosmaniye Kütüphanesi 3938'de kayıtlı olan diğer nüshasından da istifade edilmiştir. Transkripsiyonlu metnin öncesinde eser ve müellifi hakkında kısa bir değerlendirme yapılmıştır. Eserin dil-üslup özellikleri ve muhtevası hakkında özet bilgiler verilmiştir. Çalışmanın sonunda ise eserin anlaşılması noktasında yardımcı olacağını düşündüğümüz seçmeli bir sözlüğe yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Saadet-nâme is a transcripted work of Câmî-i Rûmî written in the 16th century. The work is the transcription of“Ravzatü'ş-Şühedâ”written by Iranian author Hüseyin Vaiz-i Kâşifî. The author of the work is referred as the Câmî-i Mısrî by some sources. Sa'âdet-nâme, written in Hijri 960 (A.C. 1553) is an example of“maktel-i Hüseyin”. The subject of Sa'âdet-nâme is the martyrdom of the Hz. Hüseyin who is the grandson of Prophet Muhammed. The events are described in form of verses and proses. In the prose sections occasionally a rich language is used where the verse sections enrich the content of the work. The rich usage of verses, hadiths and parables in the work have strengthened the narration. This study covers the transcription of the pages of 1b-50a of the original work which is registered to Istanbul University as TY2374. In addition to this copy, another copy of the original work is also taken into consideration which is registered to Nuruosmaniye Library. The first stage of this work before the transcripted text covers a brief evaluation of the work and the author. There is a briaf summary about author's language; work's content and wording. At the end of the study, a glossary is added to aid to increase of understandibility of the work.