Arap dilinde nida üslubu ve Kur'an-ı Kerim'deki kullanımları
Adressing styles in Arabic language and its usage in Quran
  1. Tez No: 388005
  2. Yazar: CAFER ZEYREKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, nidâ, münâdâ, belâğat, âyet, The Holy Qur'an, addressing, addressing person, rhetoric, verses
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kur'ân-ı Kerîm Allah tarafından insanlığa gönderilmiş ilahî bir kitaptır. Arapça olması sebebiyle anlaşılmasında, tefsir ve hadis gibi ilimlerin yanında Arap diline ait kâide ve inceliklerin de iyi bilinmesi gerektiği âşikardır. Bu çalışmamızda Arap dilinin gramer kâidelerinden olan nidâ üslûbu incelendi. Birinci bölümde klasik kaynaklarda nidâ üslûbu ve münâdâ kavramları, nidâ üslûbu ve münâdânın hazfi ve münâdâ ile ilgili konular ortaya konuldu. İkinci bölümde, Kur'ân-ı Kerîm'de kullanılan nidâ harfleri ve münâdâ konuları ele alındı, ayrıca Kur'ân-ı Kerîm'deki nidâ gruplarına dair istatistik çalışması yapıldı. Üçüncü bölümde ise; belâğat ilmi açısından Kur'ân-ı Kerîm'deki nidâ üslûbunun kullanımı âyetlerden örnekler verilerek açıklanmaya çalışıldı. Sonuç bölümünde ise; çalışma neticesinde ulaşılan sonuçlar değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Quran is a holy book which sent by Allah to people. Being sent in arabic language in order to understand its clear that it needs to have a deep knowledge on commentery (tefsir),hadith and also the intracacies of the arabic language . In our study we discussed about the styles of addressing in arabic grammar. In the first topic we discussed about addressing styles and addressing person concept and also how the addressing person amit a word in classic resources. In the second topic we discussed about adressing words used in Quran and adressing person topics in the Quran. We also carried out statistics about the groups of adressings in the Quran. In the third topic: in terms of rhetoric we discribed the use of addressing styles in holy Quran by giving examples of holy Quran verses. In conclusion part: We evaluated the results of the study.