Mehmet Akif Ersoy'un Gölgeler adlı şiir kitabında cümlenin ögeleri
İtems of sentences of 'Gölgeler' whi̇ch i̇s Mehmet Âki̇f Ersoy's poetry book
  1. Tez No: 388060
  2. Yazar: HULİSİ POLAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM DEMİREL DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Âkif Ersoy, Safahat, Cümlenin Ögeleri, Mehmet Âkif Ersoy, Safahat, Items of sentences
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 585
Özet
Bu çalışmada Mehmet Âkif Ersoy'un“Safahat”adlı şiir kitabının“Gölgeler”bölümünün cümlelerinin ögeleri incelemesi yapılmıştır. Çalışmamız Giriş: Mehmet Âkif Ersoy'un Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri; Bölüm I: Cümlenin Ögeleri; Bölüm II: İnceleme; Sonuç ve Değerlendirme, Sözlük, Kaynakça şeklinde düzenlenmiştir. Giriş bölümünde Mehmet Âkif Ersoy'un hayatı, fikri- edebi yönü ve eserleri ele alınmıştır. I.Bölümde Cümle ve ögeleri ile ilgili genel bilgi verilmiş, alanın uzmanlarının görüşleri ele alınmış ve ortak noktalar tespit edilmiş ve çalışmada bu görüşler esas alınmıştır. Her ögeyle ilgili örnekler inceleme bölümünden alınmıştır. II.Bölümde“Gölgeler”şiir kitabında yer alan 41 adet şiirdeki 1562 cümle ögelerine ayrılmış ve ögeler tablolar halinde gösterilmiştir. Değerlendirme bölümünde kitapta yer alan ögelerin genel ve ayrı ayrı analizi yapılmıştır. Mehmet Âkif Ersoy'un edebi kişiliği ile kullandığı ögeler arasında nasıl bir ilişkinin olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada yararlanılan tüm kaynaklar bibliyografya bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, İTEMS OF SENTENCES OF“GÖLGELER”, WHİCH İS PART OF MEHMET ÂKİF ERSOY'S POETRY BOOK“Safahat”, are analyzed. This study was put in order in the introductry part: Mehmet Âkif Ersoy's Life, Literarry Life and His Works; Part I: Items of the Sentences; Part II: Analysis; Conclusion and evaluation, Dictionary, Bibliography. Mehmet Âkif Ersoy's life, his ideas and his Works are held in the introductry part. General information about the sentences are held in the part II. Also items of the experts and common points are decided and there ideas are held in this part. Items of 1562 sentences of 41 poems in the poetry book of“Gölgeler”were analyzed and there were given in the tables in part II. General analysis and detailed analysis were given in the evaluation part. Also the relation between Mehmet Âkif Ersoy's literarry life and the items he used were tried to be shown. The whole references used in this study were given in the bibliography part.