Türkiye'de cari açığın asimetrik davranışının rejim değişim modeli ile belirlenmesi
Turkey's current account deficit regime change models with asymmetric determination of behavior
  1. Tez No: 388088
  2. Yazar: YAVUZ ÖZEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari İşlemler Açığı, Birim Kök Testi, Markov Rejim Değişim Modeli, Current Account Deficit, Unit Root Test, Markov Regime Change Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin en önemli sorunlarından biri olan cari işlemler açığı üzerine birçok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışma da Ocak 1987-Nisan 2012 dönemi verileri baz alınarak Türkiye'de cari açığın asimetrik davranışını ortaya koymak amacıyla rejim değişim modeli kullanılarak belirlenmesi üzerine odaklanmıştır. Bu kapsamda Augmented (Genişletilmiş) Dickey-Fuller (1979, 1981 ADF) Birim Kök Testi ve Markov rejim değişim modeli uygulanmıştır. Bulgular Türkiye'de cari işlemler açığının 1994, 2001 ve 2008-2009 arası dönemde daralma rejimi gösterdiğini diğer yıllarda ise genişleme rejiminde bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Developing countries such as Turkey, which is one of the most important problems there are many studies on the current account balance. In this study, data for the period January 1987-April 2012 on the basis of the current account deficit in Turkey to reveal the asymmetric behavior using a model of regime change have focused on the determination. In this context, the Augmented (Extended) Dickey-Fuller (1979, 1981 ADF) Unit Root Test and Markov model was applied regime change. Results contraction regime of Turkey in the period from 2008 to 2009 in 1994.2001 and in other years shows that in an extensional tectonic regime.