Türkiye'de kayıtdışılığın ekonomi üzerine etkileri ve kayıt dışılığa karşı özgün bir makroekonomik sistem önerisi
The effects of the informality on Turkey's economy, an original macroeconomic system recommendation against the informality
- Tez No: 388089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Yeni Makroekonomi, Vergilemede Yeni Yöntem, Tam Kayıtlı Ekonomi, e-iktisat, Informal Economy, New Macroeconomics, New Methods for Taxation, Full Formal Economy, the e-Economy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
1980'lerden itibaren dünyanın dikkatini çeken ve üzerine çalışmalar yapılan kayıt dışı ekonomi olgusu günümüzün önemli makroekonomik sorunlarından olma özelliğini sürdürmektedir. Kayıt dışı ekonomiyi önlemeye yönelik yazınsal çalışmalar yanında son yıllarda sistemli bir devlet çalışması yürütülmekte olup gelişmeler kaydedilmiş olsa da sorunun tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığı ifade edilmektedir. Özellikle yapılan çalışmalarda yasal faaliyetlerin gizlenmesi nedeniyle ortaya çıkan kayıt dışılık üzerine odaklanılmış yasak faaliyetlerin gizlenmesini ifade eden suç ekonomisi ile güvenlik birimlerinin mücadele etmesi beklenmiştir. Bu çalışmada hem yasal faaliyetlerin hem de yasak faaliyetlerin gizlenmesi olarak karşımıza çıkan kayıt dışılık olgusunun birlikte ele alınması gerektiği ifade edilmektedir. Ayrıca diğer çalışmalardan farklı olarak kayıt dışılık olgusunun geri dönüşsüz olarak tamamen ortadan kaldırılabileceği ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of informal economy, attracting the World's attention and many studies are being carried out on this subject since 1980s, continues to be one of today's major macroeconomic problems. Although a systematic study is carried out and the improvements are recorded by the government along with the literary studies to prevent the informal economy in recent years, it is said that it is not possible to prevent this problem completely. In particular, in the studies, the security units are expected to fight against the crime economy that means hiding the prohibited activities focusing on the informal economy arising from the concealment of legal activities. In this study, it is indicated that the phenomenon of informality needs to be addressed to concealment of both legislative and prohibited activities together. In addition, unlike other studies, it is expressed that the phenomenon of informality can be eliminated completely irreversible in this study.