Türkiye'de ikiz açık hipotezinin doğrusal zaman serisi ile analizi
Analysis of twin deficits hypothesis with linear time series
- Tez No: 388123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR BAYAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İkiz açıklar, bütçe açığı, cari açık, birim kök testi, frekans dağılımlı nedensellik testi, Twin deficits, budget deficit, current deficit, unit root test, frequency domain causality test
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son yıllarda dış ticaret açıklarındaki değişimin altında yatan sebepleri araştıran çalışmalar kamu harcamaları üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmanın amacı 1970-2012 yılları arasında Türkiye ekonomisinde ikiz açıklar hipotezinin geçerliliğini test etmektir. Bu kapsamda Dickey-Fuller (1979), Phillips- Perron (1988) geleneksel birim kök testleri, Zivot-Andrews (1992) tek-içsel ve Lee-Strazicich (2003, 2004) çift-içsel yapısal kırılmaları dikkate alan birim kök testleri uygulanmıştır. Son olarak vektör otoregresyon modellerinden elde edilen doğrusal Granger tipi ve Bretung ve Candelon (2006) tarafından geliştirilen nedensellik testleri uygulanmıştır. Ampirik analiz sonuçlarına göre kısa dönemde ikiz açıklar hipotezinin Türkiye için geçerli olduğu, uzun dönemde ise ikiz açıklar hipotezini kabul etmeyen Ricardocu denklik hipotezi kabul edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the studies which investigates the reasons of the change in trade deficit has concentrated on the government expenditures. The aim of this study is to test the validity of twin deficits hypothesis for Turkey in the period 1970-2012. In this context, Dickey-Fuller (1979), Phillips-Peron (1988) unit root tests, the unit root tests Zivot-Andrews (1992) with one structural break and Lee-Strazicich (2003, 2004) with two structural breaks are applied. Finally, linear Granger causality test obtained from vector autoregression models and Breitung and Candelon (2006) causality test are applied. Regarding to empirical analysis results, in short run, twin deficits hypothesis is valid for Turkey, but in long run, Ricardian equivalence hypothesis which rejects twin deficits hypothesis is accepted.